Het Kwakoefestival in Amsterdam Zuid-Oost

kwakoefestival 2014, photocredits: Bijlmermuseum.nl

Het Kwakoefestival is in 1975 begonnen als een zomervoetbaltoernooi voor Surinamers in de Amsterdamse Bijlmer en is uitgegroeid tot een groot multicultureel evenement.

Wat betekent Kwakoe?

Het Kwakoefestival is begonnen als een zomervoetbaltoernooi op de velden van SV Bijlmer in Amsterdam Zuidoost. Nu is het uitgegroeid tot een groot multicultureel evenement. Door de jaren heen heeft het Kwakoefstival een plek in de Nederlandse samenleving veroverd. Sinds de jaren ’90 komen ieder jaar ongeveer 1 miljoen Nederlanders, de meesten van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse origine, op het festival af.
Voor 1975 werden in de Bijlmermeer al voetbalwedstrijden georganiseerd door Surinamers die in de jaren ’60 naar Nederland kwamen. Op 25 november 1975 werd in de Bijlmer het Jongerencentrum Kwakoe opgericht. Pas in 1983, toen het voetbaltoernooi uitgroeide tot een festival en verhuisde naar het Bijlmerpark, werd de naam Kwakoe aan het festival gegeven. Kwakoe is oorspronkelijk de Afrikaanse naam voor jongens die op woensdag geboren zijn. In Paramaribo staat het standbeeld van Kwakoe; de slaaf, die verzet pleegde tegen de plantage-eigenaar en in het bos op zoek ging naar zijn vrijheid. De symbolische betekenis van Kwakoe is dan ook vrijheid.

Ontmoetingsplek

Met de groei van de populariteit van het festival werd het een belangrijke ontmoetingsplek met kraampjes Surinaamse bloedworst, schaafijs, barbecue, roti, informatiekraampjes, sport- en spelactiviteiten, muziek, dans, de ‘Miss Kwakoeverkiezing’ en debatten. Vermeldenswaardig is dat het Kwakoefestival 2003 in het teken stond van de vrouw: voor het eerst werd in de geschiedenis van het festival aan drie bijzondere vrouwen uit Suriname de ‘Jagernath Lachmon Kwakoe Award‘ uitgereikt: Fransje Gomes, Roshanie Radhakishun en Isabel Slagveer.

Photocredits: Bijlmermuseum.nl
Bron:
– Artikel : Wijdenbosch speciale gast Kwakoe, MultiNed 5, 3 juli 2003.
– Kwakoe Award voor drie sterke vrouwen, Helga Fredison. Multined 2003, 2e jaargang, nummer 34 – 51.
– Kwakoe: al dertig jaar ambassadeur van de Bijlmer, Nathalie van Koot. Radio Nederland Wereldomroep. 15 juli 2005.

Delen:

Gerelateerde artikelen