Communistische vrouwen in het verzet

parel uit de collectie Communistische vrouwen in het verzet

De Communistische Partij Nederland (CPN) was in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog een kleine partij. Na de Duitse inval en de capitulatie in mei 1940 werd de partij door de bezetter verboden. De CPN had zich hier echter al op voorbereid, en kon zo haar activiteiten al snel in de illegaliteit voortzetten.

Affiche communistenvrouwen, Collectie IAV-Atria

Er waren ook veel vrouwen actief in de vooroorlogse CPN en in de verzetsperiode die daarop volgde. Door middel van interviews wilde we te weten komen waarom deze vrouwen lid werden van de CPN en of zij zich als vrouw ook daadwerkelijk thuis voelden in de sterk op eenheid gerichte partijcultuur. De interviews zijn vastgelegd op geluidsband en zo mogelijk op video. Vrouwen vertellen hierin niet alleen over de oorlogsjaren maar hun hele levensverhaal.

Dit materiaal wordt bewaard in de IAV collectie en is opgenomen in de digitale kerncollectie Getuigen Verhalen. Doel is dat toekomstige generaties onderzoekers de verhalen – onder bepaalde voorwaarden – kunnen gebruiken. Dit affiche werd door Atria gebruikt voor een wervingsfolder voor het project.

Delen:

Gerelateerde artikelen