Opleiding en studie Aletta Jacobs
In 1870 betrad Aletta Jacobs de Hoogere Burgerschool (HBS) in haar woonplaats Sappemeer (Groningen). Zij was het eerste meisje in Nederland dat toegang kreeg tot deze vorm van onderwijs. Al was het als ‘toehoorster’, hiermee baande ze een weg voor andere meisjes. Pas in 1905 mochten meisjes op voet van gelijkwaardigheid met jongens naar de HBS.
Tegenstand
Men schrok van Aletta Jacobs’ initiatieven, en vooral van de zelfstandigheid die eruit sprak. Het was juist ‘echt vrouwelijk’ dat een meisje leerde borduren en het huishouden besturen. Dat was ‘beschaafd’, de ander noemde het een ‘Goddelijke orde’ en een derde vreesde dat geleerde meisjes zouden veranderen in manwijven. En dan, wie zou met zo’n geleerde vrouw willen trouwen? Werd zij niet opgeleid tot een blauwkous die haar natuurlijke bestemming als vrouw zou missen?
Succes
Wie arts wilde worden, moest een academische studie volgen. De liberale minister J.R. Thorbecke liet Aletta Jacobs een jaar op proef studeren aan de Groningse universiteit. Jongens kregen nooit een proefjaar. Dankzij haar goede resultaten verkreeg ze zijn definitieve toestemming.
Daardoor zijn er drie belangrijke jaartallen aan de Nederlandse geschiedenis toegevoegd:
1871: het jaar waarin Aletta als eerste vrouw in het openbaar mocht studeren aan de universiteit
1877: het jaar waarin Aletta Jacobs haar laatste medische examen met succes aflegde
1879: op 8 maart promoveerde Aletta Jacobs als eerste vrouw
Meer informatie over Aletta tijdens haar studie
Fotocredits: Sjan Bijman (onthulling buste Aletta Jacobs)