Stemmen in de bibliotheek van Atria

  • Locatie: Atria, bibliotheek
  • Datum:
  • Tijd: 7:30
  • Type: stembureau
23 mei stemmen europese verkiezingen

Op donderdag 23 mei 2019 vinden de Europese Verkiezingen plaats. Atria aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam verandert op die dag in een stembureau.

De bibliotheek van Atria is open van 7.30 tot 21.00 uur. Je kunt met een Amsterdamse stempas en geldig identiteitsbewijs je stem uitbrengen voor het Europees Parlement. Woon je niet in Amsterdam? Dan kun je je stempas omruilen voor een kiezerspas waarmee je buiten je eigen gemeente mag stemmen.

Tussen 10 en 17 uur is de bibliotheek ook open voor onderzoek of studie.

Hoeveel vrouwen zitten er in het Europees Parlement?

Het percentage vrouwen in het Europees Parlement (EP) is sinds de eerste verkiezingen in 1979 langzaam gestegen van 16% naar 37%. Vóór 1979 wezen nationale parlementen uit hun midden leden aan voor het EP. Van 1952-1956 was Marga Klompé de eerste Nederlandse vrouw in het EP. Van de huidige Nederlandse delegatie in het EP is 42% vrouw. Meer info kun je lezen in de Factsheet Vrouwen in politiek

2019: 100 jaar actief vrouwenkiesrecht in Nederland

Het lijkt zo normaal dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar kan stemmen bij verkiezingen. Pas in 1917 werd het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Vrouwen konden toen voor politieke functies gekozen worden, maar mochten niet zelf stemmen. In 1919 kregen vrouwen het felbegeerde actief kiesrecht, waardoor ze zelf mochten stemmen. Daarvoor was hard gestreden. In de bibliotheek van Atria vind je vele boeken, artikelen, foto’s, affiches en archieven van personen en organisaties over de vrouwenkiesrechtstrijd

Kiesrecht Tour

Hoe is het vrouwenkiesrecht tot stand gekomen? Welke personen speelden een rol en op welke manier zetten zij zich in? Leer meer over de geschiedenis van de vrouwenkiesrechtbeweging in een speciale Kiesrecht Tour op 23 april of 24 juni.

Delen: