Online tentoonstelling “Ik vlecht liever ijzer dan haar” 

  • Locatie: online
  • Datum:
  • Tijd: 17:00
  • Type: tentoonstelling
31 aug - 31 dec Online tentoonstelling “Ik vlecht liever ijzer dan haar” 

Beeld: deel van affiche Vertrouwen in technische vrouwen – elektrotechniek bijvoorbeeld, campagne van ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 1982, Collectie IAV-Atria

Vrouwen en techniek: twee afstotende magneten of een gouden combinatie? Het is in ieder geval onderwerp van gesprek. Zo blijkt dat de technieksector een schreeuwend tekort heeft aan mensen met technisch talent. Iets wat wellicht opgelost zou kunnen worden als meer vrouwen zich in deze sector zouden begeven. Ook loopt Nederland qua percentage vrouwen in de IT-sector sterk achter op de rest van Europa. Hoe kan dit gat gevuld worden? Aan initiatieven voor het dichten van deze gendergap geen gebrek. In de loop der decennia zijn er in Nederland verschillende campagnes, adviescommissies, acties en reclames opgezet. Allemaal met als doel om de technische sector voor vrouwen aantrekkelijker te maken. Bij Atria krijgen een aantal initiatieven voor het enthousiasmeren van vrouwen voor de techniek een podium.

Bekijk de online tentoonstelling

Een aantal stukken zijn ook te zien in de vitrine-tentoonstelling in onze bibliotheek.

125 jaar vrouwen en techniek

Atria besteed dit jaar speciale aandacht aan vrouwen en techniek, in aansluiting op het jaarthema van de VN-commissie voor de status van de vrouw. Deze belangrijkste intergouvernementele instantie voor het bevorderen van gendergelijkheid, boog zich dit voorjaar over innovatie, technologische ontwikkeling en onderwijs in het digitale tijdperk. In de tentoonstelling laat Atria een aantal bijzondere collectiestukken zien.

Wat is er te zien? Voor deze expositie focussen wij op de campagnes voor het werven van vrouwen voor de technische sector en op cursussen en projecten om meisjes te interesseren voor technisch onderwijs. Aan de hand van een aantal collectiestukken vertellen we je over mechanisatie en elektrificatie. Maar ook tonen we unieke foto’s en een wel heel bijzonder spelletje ganzenbord. We besluiten de expositie met technisch onderwijs, want jong geleerd, is ten slotte oud gedaan!

Bezoek de online tentoonstelling

Lees verder:

Delen: