Live stream F-lab met Angela Saini

  • Locatie: Atria, bibliotheek
  • Datum:
  • Tijd: 12:30
  • Type: Livestream
9 mrt Live stream F-lab met Angela Saini

Angela Saini gaat in gesprek met feministische opiniemakers tijdens Atria’s F-lab over feminisme en wetenschap. Het F-lab is besloten maar zal live te volgen zijn op Atria’s Facebook.

Bekijk de opname van het gesprek

Angela Saini

Angela Saini is wetenschapsjournalist en auteur. Ze presenteert wetenschappelijke programma’s voor BBC radio. Haar werk is gepubliceerd in onder andere New Scientist, Wired en The Economist. Ze won prijzen van de Association of British Science Writers en de American Association for the Advancement of Science. In 2011 debuteerde zij met Geek Nation over de opmars van India als wetenschappelijke supermacht. Haar tweede boek Inferior: How Science Got Women Wrong and the New Research that’s Rewriting the Story verscheen in 2017. 9 februari publiceerde de Volkskrant een interview met Saini over racisme en wetenschap.

Ondergeschikt

De vertaling van het boek Inferior verschijnt 6 maart 2018 bij Uitgeverij Ten Have onder de titel Ondergeschikt. Hoe kennis over vrouwen ons dommer maakt en wat we daaraan kunnen doen. Dit boek ontmaskert de subjectieve blik van de wetenschap. Saini toont talloze vooroordelen over vrouwen en onderzoek waar je ze het minst verwacht. De sluipende overtuiging dat vrouwen intellectueel inferieur aan mannen zijn, weerlegt Saini met overdonderend wetenschappelijk bewijs. Het verschil tussen de seksen is boven alles vooral cultureel bepaald. Juist de wetenschappelijke blik van de vrouw maakt het wereldbeeld van zowel mannen als vrouwen completer.

Feminisme en wetenschap

Angela Saini zal worden geinterviewd over feminisme en wetenschap door Amade M’Charek, hoogleraar Anthropology of Science aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoeksinteresses zijn forensisch onderzoek, forensische antropologie en ras en etniciteit, met een focus op sociale aspecten van biomedische technologieën en praktijken. Ze geeft leiding aan een onderzoek naar de biologisering van de Nederlandse identiteit en is hoofdonderzoeker bij een studie naar de ontwikkeling van seksualiteit en diversiteit. Dit najaar verscheen er een interview met haar in de Vrij Nederland: ‘Ik verzet me tregen iedere simplificatie‘.

Na het interview gaan deelnemers met Angela Saini in gesprek. Het gesprek zal worden gemodereerd door Eveline van Rijswijk, wetenschapsredacteur en presentator.

Live stream F-lab

De live stream was op vrijdag 9 maart 2018 om 12.30 uur via Facebook te zien. Het filmpje is te bekijken via het YouTube kanaal van Atria.

Delen: