Ken je klassieken: Er is een land waar vrouwen willen wonen

  • Locatie: bibliotheek van Atria
  • Datum:
  • Tijd: 19:00
  • Type: leesclub
4 okt Ken je klassieken: Er is een land waar vrouwen willen wonen

Leesclub over Er is een land waar vrouwen willen wonen van Joke Smit, onder leiding van Rehab Chaker.

Koop ticket

Welke invloed hebben gender en achtergrond op iemands positie in de maatschappij? Hoe kan de bewustwording over je eigen positie en die van anderen handelingsperspectief bieden voor emancipatie en gendergelijkheid?

Onder begeleiding van Rehab Chaker bekijken we deze vragen door de lens van feministische klassiekers uit de collectie van Atria. Hoe brachten schrijfsters als Philomena Essed, Fatima Mernissi en Joke Smit de ervaringen van vele vrouwen onder woorden? Welke fundamenten legden deze boeken voor het feminisme van nu?

Aanwezigen worden uitgenodigd om in intieme setting en onder het genot van een hapje en een drankje een feministische klassieker in te duiken. Er worden passages voorgelezen, vragen gesteld en inzichten gedeeld over hoe we nu naar deze teksten kijken en wat we er vandaag nog aan hebben. Ook zal schrijver en journalist Marja Vuijsje bij alle afleveringen aanwezig zijn om de auteurs toe te lichten.

Rehab Chaker is een Syrisch-Nederlandse arabiste en tolk/vertaler. Zij vertaalde Nederlandse feministische teksten uit het Nederlands in het Arabisch, waaronder teksten van o.a. Joke Smit en Anja Meulenbelt.

Er is een land waar vrouwen willen wonen: teksten 1967-1981 (1984) – Joke Smit

In de derde aflevering van Ken je Klassieken bespreken we de bundel Er is een land waar vrouwen willen wonen  van Joke Smit. De bundel bevat de belangrijkste artikelen en lezingen van Joke Smit, een belangrijke stem ten tijde van de tweede feministische golf in Nederland. Door de lens van Er is een land waar vrouwen willen wonen bekijken we de veranderende positie van vrouwen in Nederland gedurende 1967-1981 en gaan we in op thema’s als vrouwen en politiek, feminisme en humor, vrouwen en de media en de vijfurige werkdag.

Tijdstip en locatie

Locatie: bibliotheek van Atria, aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam.
Tijdstip: je bent welkom vanaf 19:00, we starten om 19:15.

Tickets

Ticket: €4 + 0,99 servicekosten

Koop ticket

Er is een land waar vrouwen willen wonen: teksten 1967-1981 is digitaal in te zien via DBNL via https://hdl.handle.net/11653/book35169?index=3

Delen: