(afgelast) Het Aardappeloproer: vrouwen in opstand tijdens de WOI

  • Locatie: Atria, Amsterdam
  • Datum:
  • Tijd: 20:00
  • Type: Talk
18 okt (afgelast) Het Aardappeloproer: vrouwen in opstand tijdens de WOI

Honderden arbeidersvrouwen uit de Jordaan kwamen op 28 juni 1917 in opstand tegen de honger en plunderden een onbewaakt schip met aardappelen. Mieke Krijger (directeur Jordaanmuseum) reconstrueert het verloop van het Aardappeloproer en belicht de rol van vrouwen in opstand tijdens de Eerste Wereldoorlog.

DEZE BIJEENKOMST GAAT HELAAS NIET DOOR!

Het Aardappeloproer

Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden Amsterdamse volksbuurten een nijpend gebrek aan voedsel. Demonstreren tegen de voedselschaarste hielp niet. Door dreigende hongerdood zagen arbeidersvrouwen zich genoodzaakt tegen het dagmenu bestaande uit ‘wind en lucht’ in opstand te komen.

Van vrouwenkiesrecht vullen wij de magen van onze kinderen niet.

Op 28 juni 1917 lag op de Prinsengracht een onbewaakt schip met aardappelen bestemd voor militairen. Honderden vrouwen uit de Jordaan plunderden de schuit. Het ‘Aardappeloproer’ breidde zich de volgende dagen uit en militairen kregen bevel de opstand te bedaren. Er vielen 9 doden en 114 gewonden.

Mieke Krijger, directeur van het Jordaanmuseum, reconstrueerde het verloop van het Aardappeloproer aan de hand van gesprekken met verschillende ooggetuigen. Haar oral history-project belicht de vaak verzuimde maar beduidende rol van vrouwen in opstand tijdens de Eerste Wereldoorlog, wat ook tijdens haar lezing over het Aardappeloproer centraal staat.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis, dit jaar met het thema ‘opstand’, belicht Atria i.s.m. Het Jordaanmuseum de opstand van arbeidersvrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op zaterdag 27 oktober zal het Jordaanmuseum een ontwerp presenteren voor een herdenkingsmonument van 13 – 17 uur.

Delen: