Gendergeschiedenisdag 2020: Hoe komen vrouwen in de Canon?

  • Locatie: Universiteit Leiden
  • Datum:
  • Tijd: 13:00
  • Type: event
3 apr Senaatszaal in het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Utrecht

Op dit moment besteedt de Canon aandacht aan drie vrouwen: Aletta Jacobs, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt. Kan dat niet anders?

Op vrijdag 3 april 2020 organiseren Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG) weer een Gendergeschiedenisdag! Ditmaal aan de Universiteit Leiden, waar wetenschappers en onderzoekers de herziene Canon kritisch tegen het licht zullen houden. Welke plek hebben vrouwen binnen de Canon? Is er ruimte voor een genderperspectief?

In lezingen, pitches en een paneldiscussie worden de huidige ontwikkelingen binnen gender- en vrouwengeschiedenis besproken met bijzondere aandacht voor de herziene Canon. Zoals elk jaar wordt tijdens de Gendergeschiedenisdag ook de Johanna Naber scriptieprijs uitgereikt.

Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Programma

13:00 – 16:30: Lezingen, pitches en paneldiscussie over de Canon
16:00 – 16:30: Uitreiking Johanna Naberprijs
16:30 – 17:00: Overdracht voorzitterschap Vereniging voor Gendergeschiedenis

Johanna Naber scriptieprijs

Dit jaar zal voor de achttiende maal de Johanna Naberprijs worden uitgereikt, voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500 euro, en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Locatie: Universiteit Leiden, Het Gravensteen op Pieterskerkhof 6.

Tijd: Inloop vanaf 12:30 met koffie en thee, het programma start om 13:00 en duurt tot 17:00. De dag wordt afgesloten met een feestelijk drankje.

Tickets

Entree voor de Gendergeschiedenisdag is €5,00 inclusief 1 drankje.

Koop ticket

Foto: Senaatszaal in het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Utrecht (1990), © Mieke Schlaman, Collectie IAV-Atria

Delen: