Dolle Mina lezing met Mandu Reid

  • Locatie: online
  • Datum:
  • Tijd: 19:30
  • Type: lezing
10 dec Dolle Mina lezing met Mandu Reid

Waarom is vrouwelijk leiderschap belangrijk voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen? 

In de Dolle Mina lezing gaat een internationaal invloedrijk spreker in op belangrijke feministische issues van nu. In deze eerste Dolle Mina lezing is dat Mandu Reid (1981), leider van de Britse Women’s Equality Party en daarmee de eerste vrouw van kleur in Engeland die leiding geeft aan een politieke partij. Ook is ze kandidaat voor burgemeester van Londen in 2021. Ze spreekt in de media openlijk over hoe haar ervaring met abortus haar politiek actief maakte.

Gemist? Hier kun je de lezing terugkijken

Internationaal is er een groeiende beweging die vrouwen het liefst achter het aanrecht ziet. Vrouwen en meisjes zijn nog steeds minder vrij dan mannen, en worden nog steeds klein gehouden door een systeem dat niet op hen is ingericht. Hoe kunnen we beklemmende stereotypen en traditionele rolpatronen doorbreken? De verworven rechten waar generaties voor vochten bewaken en verbeteren? Ons door vrouwelijk leiderschap laten inspireren?

Dolle Mina

Dolle Mina maakte zich 50 jaar geleden hard voor gelijke kansen en gelijke behandeling voor vrouwen én mannen. De feministische actiegroep eiste verandering en zette vrouwenemancipatie in Nederland op de kaart. Hoe kan de vrolijke strijdbaarheid van Dolle Mina nu nog inspireren?

Met naast Mandu Reid o.a. Hedy d’Ancona en de feministische actiegroep De Bovengrondse praten we over het belang van vrouwelijk leiderschap en intersectionele samenwerking om issues als menstruatiearmoede, toegang tot abortus en eerlijke werk-zorg verdeling aan te pakken.

Aanmelden

De Dolle Mina lezing is een initiatief van de Gemeente Amsterdam en is georganiseerd in samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Het programma wordt voor online publiek uitgezonden vanuit de Felix Meritis in Amsterdam. Via onderstaand formulier kan je je aanmelden voor de livestream. Je zal de link voor de livestream van tevoren toegestuurd krijgen op het opgegeven emailadres.

Over de sprekers

Mandu Reid
Mandu Reid (1981) is leider van het Britse Women’s Equality Party en daarmee de eerste vrouw van kleur in Engeland die leiding geeft aan een politieke partij. Ook is ze kandidaat voor burgemeester van Londen in 2021. Ze staat in de Top 100 van meest invloedrijke mensen ter wereld op het gebied van gendergelijkheid. De focus van de Women’s Equality Party ligt op het creëren van beleid dat vrouwen helpt balans te vinden tussen werk en moeder zijn. Mandu Reid de hoop voor het Britse feminisme: ‘We’re not just for middle class white women.’ Ook startte ze het goede doel The Cup Effect waarmee vrouwen in Kenia en Malawi onderwijs krijgen op het gebied van menstruatie. Zelf heeft ze in het verleden voor een abortus gekozen omdat ze haar moederschap niet kon combineren met haar carrière.

Hedy D’Ancona
Hedy d’Ancona (1937) is oud-politica en ambassadeur van Atria. Ze richtte de feministische actiegroep Man Vrouw Maatschappij op en stond daarmee aan de wieg van Dolle Mina en de ‘tweede feministische golf’ in Nederland. Hoewel MVM vooral gericht was op beleid en intellectueler was dan Dolle Mina, is Hedy d’Ancona Dolle Mina altijd met veel plezier en belangstelling blijven volgen. Hedy d’Ancona was minister, staatsecretaris en Europarlementariër en is naast politiek icoon ook een van de boegbeelden van het Nederlandse feminisme. Het scheppen van de juiste voorwaarden om werk en zorg tussen partners beter te verdelen is een thema waar ze haar hele carrière op heeft ingezet.

Eva de Goeij en Santi van den Toorn van De Bovengrondse
De Bovengrondse is een feministische doetank, bekend van #meervrouwopstraat, #wildplasgate en #abortusredtlevens. Eva de Goeij (1991) werkt bij De Bovengrondse als coördinator van het Abortusbuddy-project, dat zwangere mensen op weg naar abortusklinieken veilig begeleidt en gezelschap houdt. Daarnaast is zij programmamanager Zelfbeschikking bij het Humanistisch Verbond en deed zij in 2020 in opdracht van Women on Waves onderzoek naar de toegankelijkheid van de abortuszorg in Nederland. Santi van den Toorn (1989) is techneut en activist. Die is campagneleider bij Bureau Clara Wichman waar die zich bezighoudt met thema’s als gendergelijkheid, vrijheid en seksuele autonomie. Daarnaast is die mede-oprichter van De Bovengrondse en digital organizer bij BIJ1.

Rachel Rumai Diaz
Rachel Rumai Diaz is schrijver, dichter en spoken word artist. In 2020 is zij uitgeroepen door het NRC Handelsblad tot een van de 101 nieuwe talenten op cultureel gebied uit Nederland en Nederlandstalig België en ze is een van de auteurs in Afrolit: een bloemlezing van moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora. Ze zet zich op intersectionele wijze in voor de feministische zaak. Rachel maakte op haar 20e de keuze voor een abortus omdat een kind niet paste bij de carrière die ze als rechtenstudent voor zichzelf had uitgestippeld.

Moderator: Fadoua Alaoui
Fadoua Alaoui is televisiehost en dagvoorzitter. Ze is divers en inclusief van nature en heeft een enorme passie voor presenteren en interviewen. Als dochter van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader, geboren in Utrecht, heeft Fadoua zich altijd geïnteresseerd voor andere culturen. Zij woonde en werkte ook in Spanje, Oostenrijk en op Curaçao en is nu sinds enkele jaren weer terug in Amsterdam. Door haar internationale achtergrond kan zij gemakkelijk schakelen tussen verschillende perspectieven en ervaringen. Het inzicht dat we ondanks onze ogenschijnlijke verschillen vooral allemaal ‘mens’ zijn, vindt zij belangrijk om over te brengen. Daarmee is zij een echte bruggenbouwer en verbinder.

Beeld: Karen Robinson, The Observer (portret Mandu Reid) en Jaap J. Herschel, 1970, Spaarnestad Photo / Collectie IAV-Atria (foto Dolle Mina)

Meld je hieronder aan voor de livestream

Aanmelden

Delen: