De Naaikrans #5: Creabea of Genie? Handwerken en kunst
- Locatie: Online
- Datum:
- Tijd: 19:30
- Type: Evenement
Ticketverkoop voor De Naaikrans #5 is gesloten.
Hoeveel vrouwelijke kunstenaars ken jij? Waarom krijgen vrouwelijke kunstenaars nog steeds minder waardering? Op welke manier wordt handwerken in de kunst activistisch ingezet? En hoe kan handwerken in de kunst de status krijgen die het verdient?
De Naaikrans, georganiseerd door de Feministische Handwerk Partij i.s.m. Atria, is een studiebijeenkomst, een spa-ervaring en een naaikransje ineen. In deze laatste aflevering van de vijfdelige serie onderzoeken we al lezend, sprekend en reparerend een nieuwe benadering van kunst, die het artistieke werk van vrouwen in heden en verleden op de juiste waarde schat.
Vanwege de huidige coronamaatregelen zal deze aflevering van De Naaikrans volledig online plaatsvinden. De ticketverkoop sluit 3 uur voor aanvang van de aflevering, dan zullen we ook de link voor de online omgeving versturen.
Vrouwelijke kunstenaars brengen revoluties teweeg. Maar te vaak wordt textiel afgedaan als decoratieve huisvlijt, en krijgt het niet de status die het verdient. Om dit te veranderen moeten we afrekenen met ideeën die aan de beeldende kunst-traditie hangen, zoals het ideaal van het autonome en onafhankelijke artistieke genie.
Vrouwen speelden een belangrijke rol in emancipatiebewegingen, en het inzetten van handwerk loopt als een rode draad door deze geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de handgemaakte vaandels van de suffragette-beweging.
In De Naaikrans #5 kom je meer te weten over vrouwen en handwerken in de kunst. Tegelijkertijd leer en oefen je een reparatietechniek.
Sprekers zijn o.a. oprichter van online feministisch kunstplatform The Titty Mag Cathelijne Blok en kunsthistoricus, journalist en schrijver Wieteke van Zeil. De handwerktechniek wordt gedemonstreerd door Desiree Hammen. Performancekunstenaar, handlezer en vervaardiger van vliegende tapijten Janneke Raaphorst verzorgt een reparatie-meditatie. Een bijzondere rol is weggelegd voor een tekst. Meer info volgt. Moderator van de avond is Stephanie Afrifa.
Alle genders zijn welkom!
Demonstratie reparatietechniek
In elke aflevering van De Naaikrans wordt een reparatie techniek gedemonstreerd. Je hoeft geen ervaring te hebben met naaien: we gaan het samen oefenen.
De handwerktechniek in deze laatste aflevering van De Naaikrans wordt gedemonstreerd door Desiree Hammen. Zij is haute couture en freestyle borduurder, kunstenaar, ontwerper en tuinier. In haar werk, dat wordt omschreven als poëtisch, chaotisch, intens en speels, onderzoekt zij de schoonheid van de imperfectie en toeval. Met de vraag wat als materiaal zou kunnen (of moeten) dienen in het achterhoofd, raapt zij verloren spullen van de straat. Deze gebruikt zij in haar werken, naast antieke vondsten of overgebleven borduurgerei gekregen van vlijtige oude dames, of bio-plastic kralen geverfd met planten uit eigen tuin. Hammen exposeerde onder meer in Shanghai, New York, Istanbul en Amsterdam.
De reparatietechniek die zij zal demonstreren heet ‘stoppen’, een eenvoudige weeftechniek waarmee vroeger met name gaten in wollen sokken werden gedicht.
Talk door Wieteke van Zeil
Een korte lezing wordt gegeven door Wieteke van Zeil. Zij is kunsthistoricus, journalist en schrijver. Sinds 2003 schrijft ze over oude meesters en moderne mores in de Volkskrant. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, werkte enkele jaren in musea en organiseerde debatten over kunst, diversiteit en religie. Wekelijks maakt ze de serie Oog voor Detail in Volkskrant Magazine. Door het proces van kijken naar details centraal te stellen, ontdekte ze nog meer hoe kunstenaars vaak al honderden jaren geleden zagen wat ons nu geregeld nog ontgaat: essentiële details over hoe mensen leven, lijden, liefhebben, worstelen, en genieten, en de manieren waarop kunstenaars dit hebben gematerialiseerd in hun werk. Haar meest recente boek is Altijd iets te vinden, de kunst van het oordelen (AtlasContact, 2020) en momenteel werkt ze aan een 6-delige televisieserie voor de NTR over emoties en kunst.
Sprekers panel
Cathelijne Blok is creative director van The Titty Mag & journalist. Tijdens het schrijven van haar Masterscriptie Kunstgeschiedenis ging ze op zoek naar een eigen invulling van het begrip feminisme. Deze zoektocht mondde uit in het online & offline feministische kunstplatform ‘TheTittyMag’. Hier wil ze samen met het Tittymag team op een creatieve manier een veilige dialoog creëren rondom inclusiviteit, empowerment en feminisme om mensen te inspireren en te verbinden.
Reparatie-meditatie
Een reparatie-meditatie wordt verzorgd door performance- en textielkunstenaar Janneke Raaphorst. Janneke Raaphorst is o.a. handlezer en vervaardiger van vliegende tapijten.
Moderator
Moderator van de avond is cultural innovator Stephanie Afrifa. Ze werkt als redacteur voor Vogue Magazine en beheert vier pagina’s kunst, literatuur en cultuur in Glamour Magazine. Met haar eigen project ‘Celestial Space’ onderzoekt ze hoe mensen van kleur openbare ruimtes ervaren en interviewt ze deze personen over waar ze zich veilig en onveilig voelen. “Ik gebruik mijn stem om dope momenten, bewegingen en mensen te versterken. Ik vind geluk in zinvolle verbindingen, doordachte communicatie, kritisch denken en het creëren van veilige ruimtes om verandering te katalyseren en bruggen te bouwen.”
Locatie en tijdstip
Vanwege de huidige coronamaatregelen zal deze aflevering van De Naaikrans volledig online plaatsvinden
19:20 inloop
19:30 start programma
Het programma duurt tot 21.30 uur.
Tickets online deelname
Door de huidige coronamaatregelen en de onzekerheid rondom de mogelijkheden voor evenementen in de toekomst zetten wij in op een volledig online evenement. Een ticket voor online deelname kost € 4 excl. administratiekosten van YourTicket Provider.
De ticketverkoop sluit 3 uur voor aanvang van de aflevering, dan zullen we ook de link voor de online omgeving versturen.
Ticketverkoop voor De Naaikrans #5 is gesloten.
Over de Feministische Handwerk Partij
De Feministische Handwerk Partij (FHP) is een politieke feministische kunstenaarsbeweging die zich bezighoudt met studeren, repareren, spreken, oplappen, ontleren en verstellen. Zij ontwikkelt een onspectaculair doorlopend tegenverhaal in de vorm van verschillende performatieve acties en workshops en wil met haar activiteiten een hogere waardering van zorg, onderhoud en reparatie verwezenlijken. Tijdens hun bijeenkomsten laten zij handwerken en studeren volledig door elkaar heen lopen. Daarmee willen zij de diepgewortelde neiging tot een hiërarchische scheiding tussen lichaam en geest (waarbij de geest boven de materie gesteld wordt) ‘ontleren’. Door zowel binnenshuis als in de openbare ruimte (van buurthuis tot boardroom) op een belichaamde manier te spreken, ontwikkelt de FHP samen met de deelnemers van de bijeenkomsten een alternatieve manier van werken, maken en spreken.
De FHP is een initiatief van Emmeline de Mooij en Margreet Sweerts.
Mede mogelijk gemaakt door
Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het BankGiro Loterijfonds.
Serie De Naaikrans
De Naaikrans is een vijfdelige serie. Andere afleveringen vinden plaats op 3 februari, 24 februari, 17 maart, 7 april en 28 april. Kijk op de overzichtspagina voor meer informatie over De Naaikrans.
Beeld: Viviane Sassen.