De Naaikrans #2: Handwerken in tijden van crisis

  • Locatie: Atria/Online
  • Datum:
  • Tijd: 19:30
  • Type: Evenement
24 feb De Naaikrans #2: Handwerken in tijden van crisis

Ticketverkoop voor De Naaikrans #2 is gesloten.

Hoe kan het repareren van kleding een antwoord zijn op een economie gebaseerd op groei, uitputting en uitbuiting? Hoe onderhoud je een zorgzame relatie met je materiële omgeving?

De Naaikrans, georganiseerd door de Feministische Handwerk Partij i.s.m. Atria, is een studiebijeenkomst, een spa-ervaring en een naaikransje ineen. In deze tweede aflevering van de vijfdelige serie voegen we de draad bij het woord. Al studerend en handwerkend verkennen we mogelijke alternatieven voor onze verstoorde verhouding tot zorg, onderhoud en reparatie.

Let op: Vanwege de verlenging van de lockdown zal ook deze aflevering van De Naaikrans volledig online plaatsvinden.

De fast-fashion industrie laat zien dat we de draad kwijt zijn. Met een focus op herstel en vertraging gaan we al handwerkend een alternatief scenario verkennen. Een scenario waarin het inter-relationele en ‘community repair’ centraal staan. Samen zetten we naald en draad in om de verbinding te maken tussen lichaam en geest, en oefenen we ons in het zorgen, onderhouden en repareren.

In De Naaikrans #2 wordt handwerken belicht als politieke daad van zorg en herstel, met een focus op het huidige modesysteem. Tegelijkertijd leer en oefen je een reparatietechniek.

Sprekers zijn journalist Emy Demkes (talk), creative reconnector, klimaatactivist en mender Lucie Chaptal en modejournalist, programmamaker en activist Aynouk Tan (panel). Lucie Chaptal demonstreert een handwerktechniek. Perfomance-kunstenaar, handlezer en vervaardiger van vliegende tapijten Janneke Raaphorst verzorgt een reparatie-meditatie. Een bijzondere rol is weggelegd voor een tekst. In deze aflevering is dat de tekst Rethinking Repair van Steven J. Jackson, waarin het begrip ‘broken world thinking’ wordt geïntroduceerd. De tekst wordt voorgedragen door kunstenaar Claire van der Mee. Moderator van de avond is Stephanie Afrifa.

Alle genders zijn welkom!

Demonstratie reparatietechniek

Neem je eigen hand- of herstelwerk mee! In elke aflevering van De Naaikrans wordt een reparatie techniek gedemonstreerd. Je hoeft geen ervaring te hebben met naaien: we gaan het samen oefenen.

De demonstratie in deze tweede aflevering van De Naaikrans wordt gegeven Lucie Chaptal. Lucie studeerde af aan de Artez master Practice held in Common met een project waarbij een kapot kledingstuk van een deelnemer gezamenlijk werd gerepareerd terwijl werd gesproken over het helen van trauma’s. Zij is actief voor Exctinction Rebellion en geeft ludieke Guerilla Repair workshops in winkelcentra. De steek die zij gaat demonstreren heet de Brussels stitch steek, een techniek waarmee je gaten in kapotte kleding zowel kunt dichtmaken als op een mooie manier omlijsten.

Talk door Emy Demkes

Een korte lezing wordt gegeven door Emy Demkes, correspondent kleding bij De Correspondent. Van de arbeidsomstandigheden in textielfabrieken tot de voetafdruk van een spijkerbroek. Als voormalig liefhebber van fast fashion weet ze wat voor invloed de vraag naar goedkope kleding heeft op mens, dier en milieu. En hoe lastig het kan zijn eerlijkere en duurzamere keuzes te maken. Eerder schreef ze hierover op haar eigen blog www.behindmycloset.com en voor OneWorld.

Sprekers panel

Naast Emy Demkes en Lucie Chaptal sluit ook Aynouk Tan aan voor het panelgesprek.

Aynouk Tan is (mode) journalist, curator, programmamaker en activist gespecialiseerd in de relatie tussen uiterlijk en identiteit(spolitiek). Door uiterlijk en mode vanuit een antropologisch standpunt te observeren, wil ze koloniale, patriarchale en heteronormatieve narratieven deconstrueren. Oftewel: het ‘queeren’ van identiteit. Tan richtte onlangs de stichting ‘Queer is not a Manifesto’ op die zich hard maakt voor de belangen van gemarginaliseerde identiteiten; in het bijzonder queer personen van kleur. Tan is tevens adviseur bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst en bestuurslid van de politieke partij Amsterdam BIJ1.

Reparatie-meditatie

Een reparatie-meditatie wordt verzorgd door performance- en textielkunstenaar Janneke Raaphorst. Janneke Raaphorst is o.a. handlezer en vervaardiger van vliegende tapijten.

Moderator

Moderator van de avond is cultural innovator Stephanie Afrifa. Ze werkt als redacteur voor Vogue Magazine en beheert vier pagina’s kunst, literatuur en cultuur in Glamour Magazine. Met haar eigen project ‘Celestial Space’ onderzoekt ze hoe mensen van kleur openbare ruimtes ervaren en interviewt ze deze personen over waar ze zich veilig en onveilig voelen. “Ik gebruik mijn stem om dope momenten, bewegingen en mensen te versterken. Ik vind geluk in zinvolle verbindingen, doordachte communicatie, kritisch denken en het creëren van veilige ruimtes om verandering te katalyseren en bruggen te bouwen.”

Locatie en tijdstip

Vanwege de huidige coronamaatregelen zal deze aflevering van De Naaikrans volledig online plaatsvinden.

19:20 inloop
19:30 start programma

Het programma duurt tot 21.30 uur.

Tickets online deelname

Door de verlenging van de lockdown zal het niet mogelijk zijn om live bij deze aflevering van De Naaikrans aanwezig te zijn. De aflevering zal dus volledig omgezet worden in een online evenement. Een ticket voor online deelname kost € 4 excl. administratiekosten van YourTicket Provider.

Ticketverkoop voor De Naaikrans #2 is gesloten.

Over de Feministische Handwerk Partij

De Feministische Handwerk Partij (FHP) is een politieke feministische kunstenaarsbeweging die zich bezighoudt met studeren, repareren, spreken, oplappen, ontleren en verstellen. Zij ontwikkelt een onspectaculair doorlopend tegenverhaal in de vorm van verschillende performatieve acties en workshops en wil met haar activiteiten een hogere waardering van zorg, onderhoud en reparatie verwezenlijken. Tijdens hun bijeenkomsten laten zij handwerken en studeren volledig door elkaar heen lopen. Daarmee willen zij de diepgewortelde neiging tot een hiërarchische scheiding tussen lichaam en geest (waarbij de geest boven de materie gesteld wordt) ‘ontleren’. Door zowel binnenshuis als in de openbare ruimte (van buurthuis tot boardroom) op een belichaamde manier te spreken, ontwikkelt de FHP samen met de deelnemers van de bijeenkomsten een alternatieve manier van werken, maken en spreken.

De FHP is een initiatief van Emmeline de Mooij en Margreet Sweerts.

Mede mogelijk gemaakt door

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het BankGiro Loterijfonds.

Serie De Naaikrans

De Naaikrans is een vijfdelige serie. Andere afleveringen vinden plaats op 3 februari, 24 februari, 17 maart, 7 april en 28 april. Kijk op de overzichtspagina voor meer informatie over De Naaikrans.

Beeld: Viviane Sassen.

Delen: