Universiteit Leiden

Universiteit Leiden

Atria werkte als kennisdisseminatiepartner samen met de Universiteit Leiden in het kader van het onderzoeksproject Van voetbalvrouwen tot vrouwenvoetbal: een interdisciplinair onderzoek naar de maatschappelijke impact van meidenvoetbal in Nederland. Hierbij was ook het Mulier Instituut betrokken.

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport ter wereld. Waar vrouwen in de jaren ’50 nog stiekem trainden op een afgelegen parkeerplaats vond in 2017 het EK Vrouwenvoetbal plaats in Nederland, met zestien deelnemende landen en 240.000 bezoekers.

Via een tentoonstelling, debatten en een boek werd onder andere de succesvolle opkomst van het vrouwenvoetbal belicht.

Boek Vrouwenvoetbal in Nederland

Wat betekent de groei van meiden- en vrouwenvoetbal maatschappelijk gezien? Hoe draagt voetbal bij aan gelijke kansen voor mannen en vrouwen, jongens en meisjes, en aan de empowerment van meisjes met een biculturele achtergrond? Welke rol spelen de media in de veranderende beeldvorming over vrouwenvoetbal? Vrouwenvoetbal in Nederland: Spiegel en Katalysator van Maatschappelijke Verandering belicht vanuit verschillende disciplines de maatschappelijke impact van vrouwenvoetbal in Nederland en onderzoekt wat de opmars van het vrouwenvoetbal zegt over de staat van de emancipatie in Nederland.
Het boek is samengesteld door redacteuren Martine Prange en Martijn Oosterbaan en uitgegeven door Klement en Atria.

Het interdisciplinaire onderzoek Van voetbalvrouwen naar Vrouwenvoetbal werd door NWO gefinancierd.

Delen: