Senay Ozdemir

Biografie Senay

Voormalig tv-producer en journalist Şenay Özdemir pionierde als eerste tv-presentatrice op de Nederlandse televisie van Turkse afkomst. Later richtte ze het maandelijkse vrouwenblad SEN op, dat werd verkozen tot “Beste nieuwe tijdschrift van 2004“. Ze schreef voor tal van Nederlandse tijdschriften en opiniestukken voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, New America Media en LA Times. Ze sprak op conferenties in o.a. Washington DC, New York, Wenen, Bangalore en Praag. Senay was adviseur van twee ministers, minister Plasterk en minister Vogelaar, op het gebied van emancipatievraagstukken, en maakte deel uit van het Sociaal Platform Rotterdam, een adviesorgaan van het College van B&W in Rotterdam.

In 2009 verhuisde Senay naar Austin om les te gaan geven in ‘Online Publishing’ aan de School voor Journalistiek van de Universiteit van Texas. In 2011 deed ze een onderzoek voor UT’s Women’s and Gender Studies. Mediageletterdheid is haar passie. Na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs startte Senay de Roadshow Press Freedom. De Roadshow leert jonge Europeanen over het belang van vrije pers in een open samenleving, iets wat ze dagelijks als vanzelfsprekend beschouwen. Het project bereikte meer dan 8000 studenten. Het Kennisinstituut Integratie & Samenleving (KIS) noemde de Roadshow een van de praktijkvoorbeelden om radicalisering te voorkomen, waarna de Europese Commissie de Roadshow aan het RAN EDU Netwerk toevoegde. Sinds 2018 is het project toegevoegd aan de richtlijn voor docenten burgerschap en globale politiek.

Gepassioneerd door wijn, en als hobby, richtte ze Women in Wine Expo op om ‘vergeten’ verhalen over wijnmaken te promoten, inclusief vrouwelijk leiderschap in een door mannen gedomineerde industrie.

Senay is bestuurslid van de Amerikaanse IVLP Alumni Netherlands en is voormalig lid van Women Inc., Mediashakers, Women on Top en Taskforce Parttime Plus.

Contactgegevens Senay Ozdemir
mail: s.ozdemir@atria.nl
tel: +31 6 48959144

Senay Ozdemir