Vaderschapsverlof weer op agenda Tweede Kamer

nieuws vaderschapsverlof

Sinds 20 juni 2017 staat de uitbreiding van vaderschapsverlof weer op de agenda van de Tweede Kamer. Een meerderheid stemde vóór het afvoeren van het wetsvoorstel van de lijst van controversiële onderwerpen. De Tweede Kamer wil hiermee waarborgen dat de beoogde invoering van het wetsvoorstel in 2019 mogelijk blijft, ongeacht de duur van de formatie.

Vadervriendelijk beleid

De politiek lijkt met deze beslissing (opnieuw) gehoor te geven aan de signalen uit de samenleving. Nooit eerder werd namelijk een uitbreiding van het vaderschapsverlof zo vaak genoemd in verkiezingsprogramma’s als tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen, blijkt uit analyse van de partijprogramma’s door Atria. Initiatieven die zich inzetten voor vaders en vaderschap schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond. De brochure Meer dan papadag van Emancipator biedt een overzicht van die initiatieven. De tijd lijkt rijp voor een verandering betreffende verlofregelingen rond de geboorte en zorg van het kind, voor alle ouders, ook vaders en partners van hetzelfde geslacht.

Kraamverlof voor partners

Het vaderschapsverlof heet eigenlijk in het beleidsjargon het kraamverlof voor partners en geldt voor vaders en lesbische partners. Nu hebben partners na de bevalling recht op 2 door de werkgevers betaalde dagen kraamverlof. Het voorstel is om dit verlof voor partners met 3 betaalde dagen uit te breiden, zodat zij vanaf 2019 het recht hebben op 5 betaalde dagen kraamverlof. De 3 extra dagen worden als uitkering door het UWV betaald. Op de dag van de bevalling hebben partners recht op betaald calamiteitenverlof.

Delen:

Gerelateerde artikelen