Meer vrouwen aan de knoppen in de robotsamenleving

verslag Meer vrouwen aan de knoppen in de robotsamenleving

Vijftig procent vrouwen in de techniek, voor minder doen we het niet. En maak van programmeren een verplicht vak in het onderwijs. Dat zijn twee ambitieuze doelen die voortkwamen uit de Prinsjesdagborrel van Atria.

De samenleving staat aan de vooravond van een nieuwe technologische golf. Wat betekent dit voor vrouwen? En hoe zorgen we ervoor dat vrouwen meer aan de knoppen zitten? Tijdens de jaarlijkse Prinsjesdagborrel ging een zaal vol vrouwen en een enkele man aan de slag met het thema Toekomst zoekt vrouw. Emancipatie in de robotsamenleving.

Speeddaten met rolmodellen

Internationaal gezien is Nederland de sullige hekkensluiter als het gaat om aantal vrouwen in techniek en ICT, zegt Cocky Booij, directeur van het VHTO, landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen in bèta/techniek. Op dat terrein is er nog veel te winnen. Bijvoorbeeld door het hardnekkige stereotype beeld van ‘meisjes zijn alfa, jongens zijn bèta’ nu eindelijk eens te doorbreken. “We hebben vooral rolmodellen nodig om bèta en techniek dichter bij de meisjes te brengen. Bijvoorbeeld via speeddating.”

Doorstroming naar de top

Micaela dos Ramos is zo’n rolmodel. Zij is de eerste vrouwelijke directeur van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). “We hebben de inbreng van vrouwen in de techniek echt nodig, vooral ook op hoger niveau. Het aandeel meisjes in bèta-opleidingen ligt op 22 procent, maar zij stromen niet door naar topfuncties. Gaandeweg verliezen we heel veel vrouwen.”

3D-printing

Linda Kool, senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut, maakte een uitgebreide studie van de ‘rise of the robots’ en de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Gaat het banen kosten? Ja, sommige beroepsgroepen lopen het risico overbodig te worden. Maar robotisering kan ook nieuw soort werk opleveren, in 3D-printing bijvoorbeeld. “Hoe de nieuwe technologische golf precies gaat uitpakken, weten we niet. In ieder geval moeten we zorgen voor technische scholing en innovatie stimuleren.”

Succesvolle software

Voor innovatie is diversiteit nodig, stelt Patricia Lago, hoogleraar Software and Services aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hoe meer diversiteit in een team, hoe succesvoller de software die ze ontwikkelen. “Teams met feminiene expertise kunnen beter achterhalen wat de werkelijke behoeften van consumenten zijn. Ook hebben ze meer oog voor het grotere geheel en alternatieve oplossingen.”

Diversiteit en creativiteit

Meisjes hebben vaak een verkeerd beeld van techniek, weet technologisch ondernemer Janneke Niessen. Ze doen liever iets creatiefs, iets met mode of talen. “Maar de technieksector is juist heel creatief. Het is zonde als meisjes hun opleidingskeuze baseren op verkeerde informatie.” Daar wil Niessen verandering in brengen. Onder andere met Project Prep, een kinderboek dat meisjes laat zien hoe leuk en spannend een carrière in de techniek kan zijn.

Kritische massa

Waar willen we over 10 jaar staan? Als afsluiting van de bijeenkomst krijgt Jacqueline Prins, de kersverse directeur Directie Emancipatie (OCW), de visie van Atria op de robotsamenleving in 2025 uitgereikt. Ze kan zich wel vinden in de aanbevelingen. “Meer vrouwen in de techniek is niet alleen een kwestie van emancipatie, het is ook van economisch belang.”

Verslag: Leonie van den Schoor, Stuk Producties

Delen:

Gerelateerde artikelen