Stem op Atria’s Stuk van het Jaar 2018

nieuws Stem op Atria’s Stuk van het Jaar 2018

Atria’s inzending voor het Stuk van het Jaar 2018 is een bijzonder affiche van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht uit 1918 getiteld ‘Laat mij binnen – Ik breng nieuw licht.’
Stem op Atria’s Stuk van het Jaar

Atria’s Stuk van het jaar 2018

In oktober 2018, de Maand van de Geschiedenis, is er een nieuwe verkiezing voor het Stuk van het Jaar. Dit jaar is het thema ‘Opstand.’ Het affiche ‘Laat mij binnen – ik breng nieuw licht’ stamt uit 1918. Volwaardig stemrecht was binnen handbereik. Toch waren vrouwen genoodzaakt op de deur van het stemlokaal te blijven kloppen zodat ook zij in 1919 – eindelijk – licht op de politiek konden schijnen.

Strijd voor vrouwenkiesrecht

De strijd voor vrouwenkiesrecht was een opstand door vrouwen voor het verkrijgen van stemrecht. In 1917 kregen vrouwen passief vrouwenkiesrecht in Nederland: geen stemrecht, wel verkiesbaarheid. Actief vrouwenkiesrecht werd in 1919 ingevoerd. De Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht (1894-1919) speelde daarbij een grote rol. Naast demonstraties kleurden zij de strijd met affiches.

Stem uitbrengen

Wil je graag je stem uitbrengen op Atria’s archiefstuk? Dat kan vanaf 1 oktober op de website van het Stuk van het Jaar De winnaar wordt eind oktober bekend gemaakt.
Stem op Atria’s Stuk van het Jaar

Twitter je mee op #SvhJ2018 ?

Delen:

Gerelateerde artikelen