Stemmen in de bibliotheek van Atria

Aletta Jacobs en andere vrouwen voeren propaganda voor vrouwenkiesrecht in Amsterdam op 15 februari 1914

Op woensdag 20 maart 2019 vinden de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen plaats. Atria aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam verandert op die dag in een stembureau.

De bibliotheek van Atria is open van 7.30 tot 21.00 uur. Je kunt met een stempas en geldig identiteitsbewijs je stem uitbrengen voor de Provinciale Staten en voor een waterschap. Let op: Amsterdam ligt verdeeld in drie waterschappen. Bij Atria kun je stemmen voor waterschap Amstel Gooi en Vecht.

Tussen 10 en 17 uur is de bibliotheek ook open voor onderzoek of studie.

2019: 100 jaar actief vrouwenkiesrecht

Het lijkt zo normaal dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar kan stemmen bij verkiezingen. Pas in 1917 werd het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Vrouwen konden toen voor politieke functies gekozen worden, maar mochten niet zelf stemmen. In 1919 kregen vrouwen het felbegeerde actief kiesrecht, waardoor ze zelf mochten stemmen. Daarvoor was hard gestreden. In de bibliotheek van Atria vind je vele boeken, artikelen, foto’s, affiches en archieven van personen en organisaties over de vrouwenkiesrechtstrijd

In 1922 mogen vrouwen voor de eerste maal hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer. Een lange rij vrouwen staat te wachten bij het stemlokaal. Per koets komt koningin-moeder Emma aangereden om, begeleid door lakeien, eveneens haar stem uit te brengen.

Hoeveel vrouwen zitten er in de politiek?

De Factsheet Vrouwen in politiek zet de recentste cijfers over het aantal vrouwen in onder andere de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten, gemeenteraden en waterschapsbesturen op een rij.

Kiesrecht Tour

Hoe is het vrouwenkiesrecht tot stand gekomen? Welke personen speelden een rol en op welke manier zetten zij zich in? Leer meer over de geschiedenis van de vrouwenkiesrechtbeweging in een speciale Kiesrecht Tour op 26 maart, 23 april, 21 mei of 24 juni.

Delen:

Gerelateerde artikelen