Stem op Atria’s Stuk van het Jaar 2016!

Stem op Atria’s Stuk van het Jaar 2016!

Dit jaar is Atria’s Stuk van het Jaar de kunstcatalogus voor de tentoonstelling De Vrouw 1813-1913.

Kunstcatalogus

De catalogus van de Sub-Commissie voor Beeldende Kunsten (1913) werd gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling De Vrouw 1813–1913. De 30 pagina’s tellende catalogus bestaat uit lijsten van de kunstenaars en hun kunstwerk ingedeeld naar kunstvorm (schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken), en een prijslijst. De voorkant laat de verschillende kunstvormen zien die vrouwen beoefenden. De commissie voor Beeldende Kunsten, onder presidentschap van de beroemde portretschilderes Thérèse van Duyl-Schwartze, selecteerde voor de tentoonstelling 357 kunstwerken.

Tentoonstelling De Vrouw 1813 – 1913

De tentoonstelling De Vrouw 1813 – 1913  was een initiatief van Mia Boissevain en Rosa Manus en werd van 2 mei tot 1 oktober 1913 gehouden op het Amsterdamse landgoed Meerhuizen. Doel was een indruk te geven van de veranderde positie van vrouwen in de afgelopen eeuw. Naast aandacht voor thema’s als het vrouwenkiesrecht, onderwijs en huisindustrie, was er op het tentoonstellingsterrein een zaal met beeldende kunst van vrouwen.

Stuk van het Jaar

Tot en met 27 oktober kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete archiefstuk. Dit jaar sluit de verkiezing weer aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Grenzen’. Aan het einde van de Maand van de Geschiedenis wordt hét Stuk van het Jaar 2016 bekendgemaakt.

Grensverleggende vrouwen in de kunst

Atria zal tijdens de Maand van de Geschiedenis 4 bijzondere archiefstukken uitlichten op de website, die laten zien hoe vrouwen grenzen verleggen. Een daarvan is Atria’s Stuk van het Jaar.

Delen:

Gerelateerde artikelen