Internationale Vrouwendag 2018

nieuws Internationale Vrouwendag 2018

Atria viert Internationale Vrouwendag! In de week van 8 maart 2018 vinden er in de bibliotheek bijzondere evenementen plaats. Lees hier wat er bij Atria allemaal te doen is.

Aletta Jacobs Tour

Leer op 8 maart meer over het leven en werk van de bekendste feministe van Nederland in een speciale Aletta Jacobs Tour. Een informatiespecialist van Atria vertelt het verhaal van Aletta Jacobs aan de hand van bijzondere stukken uit haar archief.

F-lab met feministe Angela Saini

Op 9 maart gaat wetenschapsjournalist en rising star Angela Saini in gesprek met feministische opiniemakers in het F-lab, waar eerder schrijfster Chimamanda Adichie en islamitisch theologe Amina Wadud te gast waren. Het evenement is besloten, maar zal wel te volgen zijn via een Facebook live stream.

Podcasts voor en door vrouwen

Op 6 maart organiseert feministisch platform De Bovengrondse in de bibliotheek van Atria een event over podcasts voor en door vrouwen. Wat is het, hoe werkt het en welke bijzondere producties worden er gemaakt, hier en in het buitenland? Schrijver en radiomaker Nikki Dekker en radio- en podcastmaker Katinka Baehr delen inzichten en tips.

Lezing door Myriam Everard

Op 8 maart organiseren de drie Soroptimist clubs van Amsterdam in Atria’s bibliotheek een lezing over Rosa Manus, “Rosa Manus: Soroptimist en activist voor kiesrecht en vrede” door Myriam Everard.

Deeltijd werk, deeltijd carrière?

Atria’s senior beleidsadviseur Esther de Jong geeft bij de Bank New York Mellon een presentatie over de verdeling van arbeid en zorg en de financiële zelfstandigheid van vrouwen.

Internationale vrouwendag in het kort

Internationale Vrouwendag wordt gevierd op 8 maart en staat wereldwijd in het teken van vrouwenrechten. De oorsprong van Internationale Vrouwendag ligt bij de Europese en Noord-Amerikaanse socialistische arbeidersbeweging van de 19e eeuw.

Sleutelfiguur is de Duitse socialiste Clara Zetkin (op de foto links, naast haar staat Rosa Luxemburg). Voor haar was de socialistische strijd nauw verbonden met de strijd voor vrouwenrechten. Ze richtte een socialistische organisatie voor vrouwen op en organiseerde in 1907 de eerste Internationale Socialistische Vrouwenconferentie.

Op 8 maart 1908 staakten in new York duizenden vrouwen, vooral textielarbeidsters, om meer loon, kortere werktijden en afschaffing van kinderarbeid af te dwingen. Dit vormde de aanleiding voor Zetkin om op de Socialistische Internationale in 1910 een internationale vrouwendag in het leven te roepen. Deze zou in die periode vooral in het teken staan van vrouwenkiesrecht.

In 1911 werd Internationale Vrouwendag voor het eerst internationaal gevierd. In Nederland werd Internationale Vrouwendag voor het eerst gevierd op 12 mei 1912.

Meer over Internationale Vrouwendag

Delen:

Gerelateerde artikelen