Keti Koti Dialoog Tafels 2018

nieuws keti koti tafel in 2016

Elk jaar rond 1 juli, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de Nederlandse slavernij in 1863, organiseert de stichting Keti Koti Dialoog Tafels dialogen tussen zwarte en witte Nederlanders.

Dit jaar is er op 28 juni 2028 een Dialoog Tafel in Theater Rotterdam. En op 1 juli in de Muiderkerk in Amsterdam. Aanmelden kan via: info@ketikotitafel.nl. Dit jaar is er voor het eerst geen dialoog estafette maar wordt er op 30 juni in de Keti Koti Cinema in het Oosterpark een impressie vertoond van de estafette dialogen van de afgelopen jaren. De impressie is een montage van negentig uur opnames van de estafette dialogen van 2014 t/m 2017. Deze opnames zijn mede mogelijk gemaakt door Atria.

Keti Koti Dialoog Tafels

Inmiddels hebben er aan de Keti Koti Dialoog Tafels enkele duizenden gasten plaats genomen. Op afgesproken tijdstippen gaan steeds 1 witte en 1 zwarte Nederlander met elkaar in dialoog over moeilijk bespreekbare onderwerpen om meer diepgang te geven aan de discussie over het Nederlandse slavernijverleden en de gevolgen daarvan. De dialoog is gericht op het delen van persoonlijke ervaringen en gevoelens. In 2017 heeft Movisie de keti Koti Dialoog Tafels uitgeroepen tot een van de 3 meest effectieve interventies om vooroordelen te bestrijden.

Mercedes Zandwijken

De dialoog estafette wordt voor de 5e keer georganiseerd door Stichting Keti Koti tafel, een initiatief van Mercedes Zandwijken. Zij woonde en werkte in binnen- en buitenland, waaronder Soedan, Indonesië, Japan, de Verenigde Staten en Kenia. Zij was daar o.a. als adviseur in dienst van de VN, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het International Counseling Centre in Kobe. Over haar werk als sociaal activist schreef Mercedes Zandwijken:

‘Het is een belangrijk speerpunt in mijn werk als activist om de stem van de zwarte gemeenschap en in het bijzonder die van zwarte vrouwen over het voetlicht te brengen. Dat, en het bestrijden van de onwetendheid van de gemiddelde witte Nederlander over zijn/haar eigen geschiedenis, is waar het mij om gaat.’

Uit: Het F-boek: feminisme van nu in woord en beeld (Uitgave van Atria & Spectrum, 2015)

Black Ladies Talk

De Keti Koti Dialoog Tafel 2018 wordt georganiseerd in samenwerking met de Muiderkerk, het anti-discriminatie bureau Radar, Theater Rotterdam en het zwarte vrouwen platform Black Ladies Talk (BLT). Het platform Black Ladies Talk is in 2015 opgericht door Anita Abaisa en heeft als doel vrouwen met elkaar te verbinden en met elkaar in gesprek te gaan. Het platform richt zich op de Afrikaanse Diaspora in Nederland vanaf 18 jaar en (r)emigranten die vanuit hun thuisland het platform bezoeken.

Vrouwelijke slaven in het Nederlandse slavernijverleden

Er is weinig historisch materiaal bekend van vrouwelijke totslaafgemaakten, laat staan over het aandeel van vrouwen in de Nederlandse slavernij. Over het Nederlandse deel in de trans-Atlantische slavernij is minder gepubliceerd dan over de slavenhandel en de slavernij in de Verenigde Staten. En wat de slavernij heeft betekend voor de totslaafgemaakte is vooral belicht vanuit het perspectief van mannelijke slaven. Daar begint langzaam verandering in te komen. Lees meer over vrouwen in de Nederlandse slavernij

 

Delen:

Gerelateerde artikelen