Nacht van de Heks

beeld van vrouw met paars haar met daarachter een gedeelte van een vrouw met krullen en daarachter een vrouw met een puntmuts opp

Ben jij een zelfstandige, onafhankelijke vrouw die af en toe een lange wandeling maakt in de natuur om je gedachten op een rijtje te zetten of tot rust te komen? Eigenschappen en activiteiten die nu normaal zijn maar die vroeger je doodvonnis hadden kunnen betekenen.  

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar  ‘Wat een ramp’. In oktober organiseert Atria daarom verschillende activiteiten waarin we stilstaan bij historische gebeurtenissen die rampzalige gevolgen hadden voor vrouwen: de heksenvervolgingen. Het verkrijgen van absolute aantallen over slachtoffers is onmogelijk. Maar naar schatting zijn er aan het eind van de Middeleeuwen tussen de 40.000 en 100.000 mensen gestorven na heksenvervolging. Minstens 80% was vrouw.  

Nacht van de Heks

De Nacht van de Heks is een ode aan deze vrouwen. Wie waren deze vrouwen en waarom waren zij zo bedreigend voor hun omgeving? Tijdens de Nacht van de Heks gaan we met verschillende sprekers de diepte in en tijdens verschillende lezingen op zoek naar de relatie tussen heksenvervolgingen en geïnternaliseerde patronen van de hedendaagse vrouw.  

Heksenvervolgingen

Want waren de heksenvervolgingen een vrouwenjacht zoals door velen wordt beweerd? Of zit de relatie tussen heksenvervolgingen en vrouwonvriendelijkheid ingewikkelder in elkaar? En voelen we dat nu nog steeds? 

Datum en tijd: 31 oktober van 19.00 – 21.30 uur.
Locatie: bibliotheek van Atria, aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam.

Koop hier je kaartje voor de Nacht van de Heks!

Wil je op de hoogte blijven? Of meer weten over de andere activiteiten die we organiseren tijdens de Maand van de Geschiedenis? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief

Lees verder:

Delen: