8 december: het symposium Gender based violence and human rights

nieuws Jonge meiden met spandoeken istanbul convention saves lives en together we can end male violence

Op 8 december 2017 wordt er een symposium gehouden over gendergerelateerd geweld en mensenrechten aan de Universiteit van Amsterdam.

Geweld tegen vrouwen is nog steeds een veel voorkomende en ernstige schending van fundamentele rechten van vrouwen internationaal. Een op de drie vrouwen heeft ooit een ernstige vorm van fysiek of seksueel geweld meegemaakt volgens de World Health Organization. Het bagatelliseren of zelfs legitimeren van geweld tegen vrouwen houdt genderongelijkheid in stand.

De Istanbul Conventie

De Istanbul Conventie van de Raad van Europa is het verdrag over de preventie en bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Geweld tegen vrouwen is een schending van internationale mensenrechten. De in werkingtreding van de Istanbul conventie op 1 maart 2016 is een historische mijlpaal geweest.
Nederland moet in 2018 rapporteren in hoeverre het de plichten gesteld door de Istanbul Conventie nakomt. Alle reden dus om stil te staan bij de betekenis daarvan.

Symposium

Tijdens het symposium op 8 december zal worden ingegaan op wat mensenrechten betekenen in de aanpak van gendergerelateerd geweld. Zowel internationaal, nationaal maar ook lokaal. Welke prioriteiten moeten er worden gesteld? Nationale en internationale experts laten hun licht schijnen op de belangrijkste mondiale ontwikkelingen.

Lees verder:

Delen:

Gerelateerde artikelen