Atria doet mee aan het Klimaatalarm op 14 maart

Atria doet mee aan het Klimaatalarm op 14 maart

Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, zal op 14 maart aanwezig zijn bij het Klimaatalarm 2021 om aandacht te vragen voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid. Bij Atria streven we naar gendergelijkheid en beheren we het erfgoed van feministische bewegingen. Zoals onder andere het archief van ‘Women Engage for a Common Future’ (voorheen: Women in Europe for a Common Future’).

Het inzetten voor milieu en klimaat is door de jaren heen altijd al een belangrijke doelstelling geweest binnen feministische organisaties omdat het vaak de kwetsbare groepen zijn die het hardst worden geraakt door de klimaatcrisis.

Vooral vrouwen in het algemeen, arme bevolkingsgroepen en mensen die geografisch kwetsbaar zijn, ervaren de grootste effecten van klimaatverandering, terwijl zij vaak het minst bijdragen aan milieuvervuiling. Op veel plekken ter wereld werken vooral vrouwen op het land. Zij zijn meestal ook verantwoordelijk voor de zorg voor familieleden. Hierdoor zijn zij de eersten die veranderingen van de omgeving ervaren en de gevolgen het hardst voelen.

Onderzoek laat zien dat er ook in Nederland bevolkingsgroepen zijn die kwetsbaarder zijn voor klimaatverandering. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat in de gebieden met slechtere milieuomstandigheden, zoals slechte luchtkwaliteit, vaak mensen met lagere inkomens wonen.

Inclusief klimaatbeleid

Wanneer we aandacht vragen voor de klimaatcrisis is het toepassen van een intersectioneel genderperspectief belangrijk. Het klimaat treft iedereen op de wereld en is een probleem dat sociale ongelijkheden kan voeden wanneer hier niet voor gewaakt wordt. Wij vinden het bij Atria belangrijk om ons uit te spreken over het weinig inclusief klimaatbeleid in Nederland en de invloed die Nederlandse bedrijven en het beleid hebben op mensen in andere landen. Zowel internationaal als nationaal moeten beleidsmakers en overheden aandacht hebben voor de effecten van klimaatveranderingen op verschillende bevolkingsgroepen. Daarnaast is het nodig om de effecten van klimaatbeleid te onderzoeken om zo bestaande ongelijkheden tussen vrouwen en mannen, maar ook tussen inkomensgroepen en mensen met en zonder migratieachtergrond, niet te vergroten. Erkenning van zowel het probleem en de gevolgen van klimaatverandering als erkenning van de verschillende effecten op verschillende groepen is van groot belang.

Wil je meer weten over gender en klimaatverandering? Atria heeft een factsheet opgesteld die inzicht geeft in de sociale dimensie van klimaatverandering.

Factsheet gender en klimaatverandering

Over het Klimaatalarm

Op 14 maart is het Klimaatalarm in meer dan 30 verschillende steden in Nederland. De verkiezingen komen eraan en wij eisen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid voor iedereen. Dat komt er niet zomaar. Jouw stem is van levensbelang! Doe jij ook mee met het Klimaatalarm in jouw regio? Meld je aan op de website van het Klimaatalarm!

Het Klimaatalarm is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerkingsverband van: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. De Klimaatcrisis Coalitie nodigt iedereen uit zich bij hen aan te sluiten.

Beeld: Anjo de Haan – Klimaatcrisis Coalitie.

Delen:

Gerelateerde artikelen