Lezen in de kerstvakantie

blog 2 tips voor boeken om te lezen in de kerstvakantie

De collectie van Atria is groot en een bron van inspiratie en onderzoek. Tips voor boeken om te lezen in de kerstvakantie, allemaal te leen bij Atria.

Het is Kerstmis 2004.  George Bush is herkozen als president van de Verenigde Staten. Het is een enorme teleurstelling voor kiezers die vrezen dat met deze president het land weer een enorme ruk naar rechts gaat maken. Mensen zijn bang en wanhopig. Ze zien het niet meer zitten. In een essay in The Nation schrijft Toni Morrison na de verkiezing:

There is no time for despair, no place for self-pity, no need for silence, no room for fear. We speak, we write, we do language. That is how civilizations heal.

Sinds 2004 zijn er meer momenten van angst en teleurstelling geweest. Aan het einde van het jaar kijken we terug en is het voor sommigen tijd van bezinning. Tussen de al dan niet verplichte etentjes en familiebijeenkomsten denken we over de situatie in de wereld. En we maken goede voornemens.

De woorden van Toni Morrison gelden nog steeds

Woorden zijn belangrijk. In een tijd waarin op social media de discussie wordt verkleind tot enkele zinnen en soms wordt teruggebracht tot scheldpartijen, is verdieping soms ver te zoeken. Maar we moeten spreken, we moeten onze stem laten horen. In het verleden en ook nu hebben vrouwen en mannen zich in discussies gemengd en geschreven over actuele kwesties. Er werd gedemonstreerd, pamfletten geschreven, boeken geschreven.

Zoveel voorbeelden van vrouwen

In de collectie van Atria zijn zoveel voorbeelden te vinden van vrouwen die zich hebben ingezet en hebben verzet. Ze hebben boeken geschreven die aanzetten tot kritisch nadenken. En die op een leuke manier kunnen inspireren en ons laten kennismaken met het erfgoed, met vrouwen in de geschiedenis die misschien niet direct een voorbeeld zijn, maar die wel tot inspiratie dienen.  Soms is een publicatie gewoon interessant om te lezen vanwege de verhalen. Een andere keer lees je over vrouwen die een leven leidden waarin ze, soms tegen de stroom in, hun eigen keuzes maakten.

Boeken om te lezen

De collectie van Atria is groot en een bron van inspiratie en onderzoek. Dit lijstje is maar een kleine keuze.

Wegbereidsters, Johanna Naber (1909)

Buitengewone vrouwen: in de voetsporen van Aletta Jacobs, Alies Pegtel (2018)

Archief Vrouwenradio Amsterdam

Fifty-one key feminist thinkers, Lori Jo Marso (2016)

Together we rise : behind the scenes at the protest heard around the world, Roxanne Gay, Gloria Steinem, Tammy Duckworth e.a. (2018)

White privilege: the myth of a post-racial society, Kalwant Bhopal (2018)

Waarom feminisme goed is voor mannen, Jens van Tricht (2018)

Feminists don’t wear pink and other lies: amazing women on what the F-Word means to them, Scarlett Curtis (ed.)(2018)

200 women: who will change the way you see the world, Geoff Blackwell, Ruth Hobday (2017)

Delen:

Gerelateerde artikelen