De Naaikrans met de Feministische Handwerk Partij

evenement De Naaikrans met de Feministische Handwerk Partij

De Naaikrans is een studiebijeenkomst, een spa-ervaring en een naaikransje ineen. Al studerend en handwerkend worden mogelijke alternatieven voor onze verstoorde verhouding tot zorg, onderhoud en reparatie verkend én in de praktijk gebracht.

Neem je eigen hand- of herstelwerk mee! In elke aflevering van De Naaikrans wordt een reparatie techniek gedemonstreerd. Je hoeft geen ervaring te hebben met naaien: we gaan het samen oefenen.

Je kunt per aflevering een ticket kopen (€10 excl. servicekosten) of een ticket voor online deelname (€4 excl. servicekosten).

Koop tickets

Koop tickets voor online deelname

Wij gaan ervan uit dat de afleveringen van De Naaikrans met een klein publiek op een veilige manier door kunnen gaan. Maar er kan nog van alles gebeuren! Als een harde lockdown van kracht blijft gaat het programma online door en kun je vanuit huis deelnemen. In dat geval is een restitutie van het ticket van €10 of €4 (het verschil tussen ticketprijs voor on- en offline deelname) mogelijk. 

5 afleveringen

De 5 afleveringen van De Naaikrans gaan over handwerken en feminisme (3 februari), handwerken in tijden van crisis (24 februari), intercultureel handwerken (17 maart), handwerken, mythologie en spiritualiteit (7 april) en handwerken en kunst (28 april). Sprekers van De Naaikrans zijn o.a. Asha ten Broeke, Lynn Berger, Emy Demkes, Aynouk Tan, Theodoor Adriaans, Fatima Abbadi en Cathelijne Blok. De Naaikrans wordt afwisselend gemodereerd door Gian van Grunsven en Stephanie Afrifa. Je kunt de afleveringen allemaal achterelkaar, maar ook afzonderlijk bezoeken. Zie hieronder meer informatie over alle afleveringen.

De Naaikrans is een initiatief van de Feministische Handwerk Partij (Emmeline de Mooij en Margreet Sweerts) en wordt georganiseerd in samenwerking met Atria. De Naaikrans is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds en Stichting DOEN.

De Naaikrans #1: Handwerken en feminisme

Mag je handwerken eigenlijk wel leuk vinden als feminist? Kan reparatie-handwerk gezien worden als een feministische, een activistische of zelfs een politieke daad? 

In De Naaikrans #1 maak je in vogelvlucht kennis met belangrijkste onderwerpen van de serie. Van de onderbelichte geschiedenis van vrouwen en handwerken, tot de activistische praktijk van handwerken in het publieke domein nu. Tegelijkertijd leer en oefen je een reparatietechniek.

Datum: 3 februari 2021

Let op: Vanwege de verlenging van de lockdown zal de eerste aflevering van De Naaikrans volledig online plaatsvinden.

Lees meer over de Naaikrans #1

Koop hier een ticket voor online deelname

De Naaikrans #2: Handwerken in tijden van crisis

Hoe kan het repareren van kleding een antwoord zijn op een economie gebaseerd op groei, uitputting en uitbuiting? Hoe onderhoud je een zorgzame relatie met je materiële omgeving?

In De Naaikrans #2 wordt handwerken belicht als politieke daad van zorg en herstel, met een focus op het huidige modesysteem. Tegelijkertijd leer en oefen je een reparatietechniek.

Datum: 24 februari 2021

Lees meer over de Naaikrans #2

Koop hier een ticket

De Naaikrans #3: Intercultureel handwerken

Op welke manier zijn koloniale structuren nog steeds verweven in de huidige textielproductie? Hoe heeft handwerken bijgedragen aan gemeenschapsvorming in verschillende delen van de wereld? En hoe wordt gemeenschap of cultuur uitgedrukt in handwerk?

In De Naaikrans #3 belichten verschillende sprekers hoe handwerken wordt ingezet om verlies te verwerken, verhalen door te geven, geschiedenissen vast te leggen en te verbinden. Tegelijkertijd leer en oefen je een reparatietechniek.

Datum: 17 maart 2021

Lees meer over de Naaikrans #3

Koop hier een ticket

De Naaikrans #4: Handwerken, mythologie en spiritualiteit

Wist je dat heksen vaak werden afgebeeld met spintollen en spinroken in hun hand omdat daar magische krachten aan werden toegedicht? En dat textiel met medicinale planten werd geverfd? Is handwerken het nieuwe mediteren? Kunnen we door te handwerken onze wereld hertoveren?

In De Naaikrans #4 kom je van alles te weten over vrouwen en handwerken in sprookjes en mythen en hoe handwerken ons in verbinding kan stellen met diepe intuïties en oerkrachten. Tegelijkertijd leer en oefen je een reparatietechniek.

Datum: 7 april 2021

Lees meer over de Naaikrans #4

Koop hier een ticket

De Naaikrans #5: Handwerken en kunst

Hoeveel vrouwelijke kunstenaars ken jij? Waarom krijgen vrouwelijke kunstenaars nog steeds minder waardering? En hoe kan handwerken in de kunst de status krijgen die het verdient?

In De Naaikrans #5 kom je meer te weten over vrouwen en handwerken in de kunst. Tegelijkertijd leer en oefen je een reparatietechniek.

Lees meer over de Naaikrans #5

Koop hier een ticket

Beeld: Viviane Sassen

Delen: