Aletta van Nu Ellen Linnenkamp

Aletta van Nu Ellen Linnenkamp

Wat doe je als je na het afronden van je studie ontdekt dat je interesses eigenlijk ergens anders liggen dan waarvoor je gestudeerd hebt? Aletta van Nu Ellen bewijst dat het nooit te laat is om je ambities te verwezenlijken. ‘‘Zolang je maar doet wat je leuk vindt. Dan ben je bereid om een stap extra te zetten.’’

Sinds 2001 werkt Ellen Linnenkamp (38) bij het bouw -en spoorbedrijf Strukton. Op dit moment vervult ze de functie van Business Unit Manager bij het Service Center bij het bedrijfsonderdeel Strukton Rolling Stock in Enschede. Na haar studie ‘Cultuur en Beleid’ heeft Ellen twee jaar gewerkt bij een theaterproducent. Uiteindelijk bleek dit niet helemaal te zijn wat ze ambieerde. Ze maakte de overstap naar Strukton in de functie van HR assistent.

“Op de middelbare school word je eigenlijk al gedwongen een keuze te maken voor je toekomst. Ik had nog geen idee op die leeftijd. Sommige klasgenoten, daar kon ik nog wel eens jaloers op zijn, wisten bijvoorbeeld al dat ze arts wilden worden. Het merendeel van de mensen weet dat helemaal niet.”

Neem het leven zoals het komt

Na het behalen van haar V.W.O-diploma ging Ellen samen met een vriendin op reis; het avontuur en het vrije leven tegemoet. Ze vroeg zich af wat ze nou eigenlijk wilde studeren, een lastige vraag. Voordat ze op reis ging hoorde Ellen van een vriend over de studie Cultuur en Beleid. Ze besloot uiteindelijk om deze studie te gaan volgen, want daar kon ze haar interesses in kwijt. Gedurende de studiejaren vroeg ze zich wel af of dit echt was wat ze wilde: “Aan het einde was ik er niet meer zo van overtuigd dat ‘de wereld van subsidies’ aan mij besteed was.”

Toch beschouwt Ellen deze periode als een leerzame tijd: “Uiteindelijk heb ik anderhalf jaar in de culturele sector gewerkt. Verder neem je het mee als basis en als mooie herinnering aan een leuke tijd die je gehad hebt. Ik doe nu iets totaal anders. Dat geldt voor veel meer mensen in mijn omgeving; bijna iedereen werkt in een andere sector dan waarvoor ze hebben gestudeerd.”

Hoe ben je uiteindelijk bij Strukton terechtgekomen?

“Ik ben gaan nadenken over wat me leuk leek. Ik heb mijn contract opgezegd, want ik was niet gelukkig. Dit was ook een stok achter de deur om iets anders te zoeken. Personeelszaken (P&O) leek me interessant omdat je daardoor veel aspecten van een organisatie ziet.” Ellen kwam terecht bij Strukton. Een bedrijf in een andere, voor haar onbekende sector: “Ik vond dat ook wel fijn. Even gewoon, een no-nonsense wereld.”

Inmiddels is Ellen Business Unit Manager, een mooie titel op papier, maar ze blijft er nuchter onder. Ze vertelt hoe ze in haar huidige functie is terechtgekomen: “Op een gegeven moment begon het weer te kriebelen. Ik wilde het lijnmanagement in. Verantwoordelijkheid dragen in plaats van altijd die adviserende rol.” Om dat te verwezenlijken heeft ze niet stil gezeten. Zo is ze twee jaar geleden begonnen aan een MBA-studie, naast haar baan als Hoofd P&O. “Dat was ook een manier voor mij om uit die P&O wereld te komen.”

Toen haar voorganger wegging als Business Unit Manager kreeg zij de kans om die functie te vervullen. Een gigantische stap vertelt ze. “Je draagt ineens veel verantwoordelijkheid, maar dat wilde ik ook graag. En ja, dat is af en toe best spannend en moeilijk natuurlijk. Maar ik heb het ontzettend naar mijn zin!” Haar doorzettingsvermogen, maar ook de kansen die Strukton haar gaf zijn essentieel in het behalen van haar doelen. “Het is afhankelijk van je eigen inzet. Ik ben iemand die een stap extra doet en meer en verder wil. Dat geeft je kansen. Aan de andere kant heb ik ook altijd leidinggevenden gehad die mij die kansen gaven.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het leukste aan mijn werk vind ik nog steeds het werken met mensen en samen met mensen iets bereiken. Zorgen dat je met elkaar iets bouwt en steeds weer verbeteren. En zien dat je stapjes maakt. Dat gaat mij af en toe te langzaam overigens. Het kan altijd beter. Dat is iets wat in mij zit.”

Er zijn nog steeds weinig vrouwen die kiezen voor een baan in de techniek of bouw, ondanks vele campagnes die zijn gevoerd om dit te veranderen. Hoe kijk jij hier tegen aan?

“Het gaat er om wat je doet, niet om wat je bent. Het heeft te maken hoe je jezelf inzet. Ik wil niet gezien worden als vrouw in een bepaalde positie. Ik ben Ellen, toevallig ben ik vrouw en vervul ik een bepaalde functie. Ik hoop dat ik gekozen ben omdat ik dat goed kan en niet omdat ik een vrouw ben.”

Wel vraagt ze zich af hoe het dan komt dat er zo weinig vrouwen aan de top zitten, zoals ook bij Strukton het geval is. “In het verleden hebben vrouwen weleens soortgelijke stappen gezet, maar op de een of andere manier zijn die of weg gegaan, of hebben ze toch weer gekozen voor een andere functie. Wat is dat toch? Redden vrouwen het dan toch niet in zo’n mannenwereld? Dat is voor mij wel een extra stimulans om het een succes te maken!”

Zie jij jezelf als rolmodel?

“Nee, daarvan ben ik me niet echt bewust. Ik vind het nu normaal wat ik doe. Terwijl ik best ambitieus ben en in het verleden over mijn huidige functie dacht: Als ik dat nou zou kunnen bereiken.. dat zou fantastisch zijn! En als je het dan eenmaal bent, is het heel normaal.” Zelf lijkt ze wel een rolmodel te hebben van wie ze veel geleerd heeft: “Ik ben het ook wel gewend van huis uit. Mijn moeder is gestopt met werken toen ik geboren werd. Wel heeft ze toen allerlei vrijwilligerswerk gedaan en is ze blijven studeren, ze is in ontwikkeling gebleven. Toen ik tien of elf was, is ze weer gaan werken en is ze een carrière gestart. Nu is ze directeur van een IT opleidings- en consultancybedrijf.”

Heb je nog tips voor ambitieuze vrouwen?

“Ga ervoor, zet je in. Dat is ook iets wat mijn moeder mij en mijn zus heeft voorgehouden en ik denk dat het waar is. Je moet, als je verder wilt , bereid zijn om dingen te laten. Dat betekent in veel gevallen voltijd werken en soms nog meer. Dan spring je er uit en dan word je gezien en krijg je kansen. Dat geldt voor iedereen, en niet alleen voor vrouwen. Doe daarnaast wat je leuk vindt. Niet omdat je vindt dat het hoort, of omdat je vindt dat je carrière moet maken. Doe iets waar je blij van wordt.”

Delen: