Aankoop ‘Ode aan het Joodse bruidje’ mogelijk gemaakt!

nieuws Aankoop ‘Ode aan het Joodse bruidje’ mogelijk gemaakt!

Atria wilde ‘Ode aan het Joodse bruidje’ graag verwerven en het een prachtige plek geven. Met hulp van donateurs en via verkoop van tasjes hebben we ruim 50% van het aankoopbedrag opgehaald. We kunnen het kunstwerk van fotografe Elizabeth Kleinveld nu opnemen in de collectie en toegankelijk maken voor een breed publiek.

Ode aan het Joodse bruidje

Rembrandts schilderij ‘het Joodse bruidje’ was in zijn tijd ongewoon vanwege de intimiteit die het uitstraalt. De man heeft zijn hand op de borst van de vrouw, de vrouw aait de man over zijn hand. Het is een intiem gebaar, waaruit liefde blijkt die de twee voor elkaar voelen. Maar het schilderij was ook onderwerp van discussie: was het wel een bruid en bruidegom? Het kon ook vader en dochter zijn.

Elizabeth Kleinveld vertaalde dit iconische schilderij van Rembrandt naar de huidige tijd. Hoe kijken wij naar stereotype beelden, en hoe veranderde ons beeld in de loop van de geschiedenis? De ode van Kleinveld aan het Joodse bruidje geeft extra dimensies aan het beeld. Ze lokt de kijker uit om over stereotype beelden na te denken: welke culturen worden hier afgebeeld, en doet dat ertoe? Ook worden twee vrouwen geportretteerd, wat niet meteen opvalt.

 

Delen:

Gerelateerde artikelen