Atria wint met pitch voor 100 jaar Vrouwenkiesrecht Virtual Reality Experience

nieuws 'De groote betooging' van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht op het terrein van de IJsclub in Amsterdam, 1916

Afgelopen donderdag hebben de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), VR-bedrijf Justin Zijlstra en Atria de Fieldlab Virtual Worlds-pitch gewonnen met het voorstel voor 100 jaar Vrouwenkiesrecht Virtual Reality Experience.

100 jaar vrouwenkiesrecht virtueel verbeeld

In 2019 wordt 100 jaar actief vrouwenkiesrecht gevierd, een belangrijke mijlpaal. De strijd voor invoering van het vrouwenkiesrecht stond centraal tijdens de ‘eerste feministische golf’ en kan gezien worden als de succesvolle start van een groeiend maatschappelijk bewustzijn over gelijke rechten en emancipatie van vrouwen in de vorige eeuw. Door middel van virtual reality gaan Atria, de Hogeschool van Amsterdam, Justin Zijlstra en OBA het verhaal vertellen van de vrouwen en mannen die hebben gestreden voor het vrouwenkiesrecht. Via een ‘Toeristenkijker’ (of Tower Viewer) kan iedereen regelrecht in het verleden kijken, zich tussen de demonstraties voor het vrouwenkiesrecht begeven en belangrijke documenten bekijken.

Interview over 100 jaar Vrouwenkiesrecht in Virtual Reality

Fieldlab Virtual Worlds

In het Fieldlab Virtual Worlds worden virtuele omgevingen ingezet om met name maatschappelijke vraagstukken op te lossen en daarmee nieuwe inzichten en kennis te verwerven. Het Fieldlab wordt georganiseerd door CLICKNL, Topconsortium voor de Creatieve Industrie. De andere winnaars van de Fieldlab Virtual Worlds-pitch zijn:

En nog meer goed nieuws….

Het Netwerk Digitaal Erfgoed steunt het voorstel en doet een extra financiële bijdrage voor het tot op heden internationaal nog nauwelijks onderzochte onderdeel van digitale duurzaamheid: de preservering van een virtualreality-project. Op dit moment dreigt een ‘digital dark age’ op het gebied van virtual reality.

Delen:

Gerelateerde artikelen