Internationale voorbeelden beleid Topvrouwen

onderzoek topvrouwen Anja Robertus

Atria onderzocht in 7 Europese landen hoe het staat met ‘vrouwen in de top’ bij de grootste ondernemingen. Vooral bij de bestuurders loopt Nederland achter: slechts 9% is een vrouw. Bij de commissarissen loopt Nederland meer in de pas: 25% is een vrouw.

Bij de posities waar de ‘top’ uit één functie c.q. persoon bestaat (de president-commissaris en de CEO) zijn vrouwen in alle landen nauwelijks vertegenwoordigd.

Lees hier het onderzoek met internationale voorbeelden beleid topvrouwen [PDF]

Internationaal vergelijkend onderzoek

Atria heeft in opdracht van het ministerie van OCW een internationaal vergelijkend onderzoek gedaan naar wat landen doen om meer vrouwen in de top van bedrijven te krijgen. Minister Bussemaker heeft het onderzoek (waarin Atria heeft samengewerkt met de expert dr. Claartje Vinkenburg) vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd samen met de Bedrijvenmonitor.

7 inspirerende elementen

Atria identificeerde 7 elementen die beleidsmakers, politici, ondernemers en feministen als inspiratiebron kunnen gebruiken in hun bijdrage aan het politieke en maatschappelijke debat. Uit de cijfers en uit het landenonderzoek blijkt dat de processen die spelen bij het benoemen van meer vrouwen in de top van bedrijven goed vergelijkbaar zijn in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Letland, Finland, Zweden en Nederland. Overal vindt een subtiel samenspel plaats tussen politici, ondernemers (vaak mannen), topvrouwen, feministen en andere belanghebbenden. ‘The old boys are the change agents’ en nieuwe spraakmakende spelers als de vereniging Fraue in die Aufsichtsräte (FidAR): de quotadiscussie blijft voorlopig een hot item!

Atria-onderzoek Internationale voorbeelden beleid Topvrouwen [PDF]

Delen:

Gerelateerde artikelen