Zij in de geschiedenis: wat mannen nooit vertelden

  • Locatie: Bibliotheek Atria
  • Datum:
  • Tijd: 17:30
  • Type: Boekpresentatie
10 okt portret van alies pegtel

Walburg Pers presenteert het nieuwe boek van historica en journalist Alies Pegtel Zij in de geschiedenis bij Atria in Amsterdam. Alies Pegtel geeft een korte lezing over het vrouwbeeld door de geschiedenis heen. Het eerste exemplaar van het boek wordt overhandigd aan Alma Mathijsen. De boekpresentatie wordt afgesloten met een borrel.

Zij in de geschiedenis: wat mannen nooit vertelden

Geschiedenis is lang geen plaats geweest voor vrouwen. Vrouwen schreven geen geschiedenis en maakten – in de ogen van mannelijke schrijvers – geen geschiedenis. Hij was het die bepaalde hoe zij moest leven en wat er over dat leven bewaard bleef voor latere generaties. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat vrouwen een grotere rol hebben gespeeld dan lang is gedacht.

Vrouwen lagen langs een strenge morele meetlat. Vanaf de Oudheid domineerde een vrouwelijk ideaalbeeld dat tot ver in de twintigste eeuw overeind bleef. De ideale vrouw baarde kinderen, was mooi, bescheiden, passief, inhuizig en kuis. Afwijkende vrouwen die zich wél in het openbaar uitspraken, macht uitoefenden of tegendraads dachten, figureerden in mythes, literatuur en op het toneel als afschrikwekkende antihelden en werden niet serieus genomen. Zo ontstond de indruk dat zij aan de zijlijn van de geschiedenis stond en niet echt met hem meedeed.

Modern onderzoek laat een verrassend nieuw vrouwbeeld zien. In de oertijd ging een vrouw ook op jacht en verzorgde ze de kinderen samen met haar man. Middeleeuwse vrouwen in de Lage Landen hadden wel degelijk rechten en die lieten ze gelden ook. Gevreesde en verguisde koninginnen als Agrippina in de Oudheid, of de Franse Catharina de’ Medici in de zestiende eeuw, waren vrouwen met scherp politiek inzicht en grote bestuurlijke kwaliteiten.

Zij in de geschiedenis toont aan de hand van kleurrijke vrouwen als Anna van Saksen, Aletta Jacobs, Oriana Fallaci, Hedy d’Ancona en Angela Merkel dat vrouwen net zo’n stempel drukken op de geschiedenis als mannen – al is hun inbreng niet altijd op waarde geschat.

Het boek Zij in de geschiedenis kost € 12.50 en zal tijdens de boekpresentatie te koop zijn. Online is het boek o.a. te koop via de website van Walburg pers.

Locatie en tijdstip

Het boek wordt gepresenteerd in de bibliotheek Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam.

Inloop 17:00
Start programma 17:30

Over de auteur

Alies Pegtel is historica en journalist. Zij publiceert in Historisch Nieuwsblad, Maarten, OPZIJ en Margriet en schreef biografieën over de politica’s Neelie Kroes en Haya van Someren-Downer.

Maand van de Geschiedenis Oktober

De presentatie van Zij in de geschiedenis vindt plaats tijdens de Maand van de Geschiedenis. De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, literaire en mediaorganisaties wordt geschiedenis onder de aandacht gebracht. In oktober 2019 staat het thema Zij/Hij centraal. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?

Programma

– 17.30 Welkom Atria
– 17.35 May Meurs over het boek
– 17.45 Lezing van Alies Pegtel over Vrouwbeeld in de geschiedenis
– 18.05 Overhandiging eerste exemplaar Alma Mathijsen
– 18.15 Discussie
– 18.45 Borrel / bar open
– 19.15 Einde

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via pr@atria.nl

Fotocredits: Sander Heezen

Delen: