Wikipedia schrijfmiddag 25 oktober 2024
- Locatie: Atria, bibliotheek
- Datum:
- Tijd: 13:00
- Type: meet-up
Foto: cursus zelfverdediging bij Stichting Kenau, fotograaf: Gon Buurman, collectie IAV-Atria
Nep is uit, echt is in?! Hoe zijn schoonheidsidealen in de loop van de tijd veranderd en vanuit wiens perspectief worden ze beschreven op Wikipedia?
Schrijf je in voor de Wikipedia-schrijfmiddag
Veel schoonheidsidealen zijn sociaal en cultureel bepaald en verschillen afhankelijk van plaats, tijd en cultuur. Een aantal jaar geleden werd bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, het land waar de meeste mensen zwart zijn en kroeshaar hebben, leerlingen verboden om met natural black hair op school te verschijnen? En wist je dat in de 18e en 19e eeuw vrouwen en mannen in Europese landen ‘mouches’ (letterlijk vliegen) op hun lichaam plakten? En dat make-up queer personen helpt om te kunnen experimenteren met de gendernormen?
Op vrijdag 25 oktober, in de Maand van de Geschiedenis, organiseren we een Wikipedia-schrijfmiddag over schoonheidsidealen en schoonheidsmythes. Hoe worden termen als schoonheidsideaal, lichaamsbeeld, haar en make-up beschreven op Wikipedia?
Verwacht tijdens deze middag een introductie van Onessa Novak over lichaamsbeelden vroeger en nu, en leer hoe je kunt meeschrijven aan ’s werelds grootste internet-encyclopedie onder begeleiding van Wikipedia bewerkers.
Je krijgt van ons bronnen waarmee je aan de slag kunt, maar je mag natuurlijk ook zelf gaan snuffelen in onze (digitale) collectie.
Programma
- 12.45 – 13.00 uur: Inloop
- 13.00 uur: Introductie door Onessa Novak, collectiespecialist bij Atria
- Vanaf 13.15 uur – 16.00: Schrijven voor Wiki
- Extra: Maak je eigen button
Praktisch
Datum en tijd: 25 oktober, 13.00 uur – 16.00 uur
Locatie: Bibliotheek van Atria, Vijzelstraat 20, Amsterdam
Zelf meenemen: Laptop
Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht.
De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor zowel startende als ervaren Wikipedia bewerkers.
Deze middag wordt georganiseerd door Atria, in samenwerking met IHLIA en Wikimedia Nederland