Wij Vrouwen Eisen vertelt over de abortusstrijd

  • Locatie: Atria, bibliotheek
  • Datum:
  • Tijd: 17:00
  • Type: Lancering filminterviews
28 feb abortusdemonstratie Wij Vrouwen Eisen, Amsterdam, Raadhuisstraat, 1976?

Lancering van 5 gefilmde interviews over de abortusstrijd met de actiegroep Wij Vrouwen Eisen.

De vrouw beslist

Dolle Mina’s leus ‘Baas in Eigen Buik’ is een gevleugelde uitdrukking geworden die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Opgericht uit de abortusgroep van Dolle Mina, organiseerde de actiegroep Wij Vrouwen Eisen in 1974 een grote demonstratie voor vrije abortus met drie eisen: ‘abortus uit het wetboek van strafrecht’, ‘abortus in het ziekenhuispakket’ en ‘de vrouw beslist’. Na die demonstratie volgden vele jaren van actie.

Aanvulling op het archief van Wij Vrouwen Eisen

In het archief van Wij Vrouwen Eisen – ondergebracht en te raadplegen bij Atria – is dit bijzondere hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis gedocumenteerd. Ter aanvulling zijn er vijf films gemaakt waarin twaalf vrouwen van de actiegroep worden geïnterviewd over zaken die minder goed uit het papieren archief zijn op te maken.

  • Hoe raakten ze betrokken bij Wij Vrouwen Eisen?
  • Hoe organiseerden ze draagvlak?
  • Hoe werd er vanuit plaatselijke comités actie gevoerd?
  • Hoe toonden ze hun solidariteit met abortusacties in andere landen?
  • En wat gebeurde er na het aannemen van de fel bestreden wet in 1981?

Programma

Tijdens deze lancering wordt een korte compilatie van de films vertoond en gaan we met vrouwen van Wij Vrouwen Eisen in gesprek. Ook huidige initiatieven met betrekking tot het recht op en toegang tot abortus worden belicht. Eva de Goeij is een van de sprekers. De lancering wordt afgesloten met een feestelijk drankje.

Eva de Goeij (28), afgestudeerd als neurobioloog, is coördinator van het Abortusbuddyproject van De Bovengronds. Daarnaast werkt zij als Programmamanager Zelfbeschikking bij het Humanistisch Verbond. Eva houdt van zwemmen in de Noordzee en fruitvliegjes.

Locatie en tijdstip

Locatie: Atria, bibliotheek, Vijzelstraat 20 in Amsterdam.
De Noord/Zuidlijn (metro 52) vertrekt elke 6 min. vanaf Amsterdam CS naar halte Rokin op loopafstand van Atria. Je kunt ook tram 4 of 14 nemen, halte Rembrandtplein.
Tijd: Deuren zijn geopend vanaf 16:45 uur, het programma start om 17:00 uur en duurt tot 19.00 uur.

Deze lancering is georganiseerd met een aantal voormalige leden van de actiegroep Wij Vrouwen Eisen die het initiatief hebben genomen voor het filmproject.

Foto: Abortusdemonstratie Wij Vrouwen Eisen, Raadhuisstraat, Amsterdam, 1976?, © Maya Pejiç, Collectie IAV-Atria

Aanmelden

Delen: