Screening Audre Lorde – The Berlin Years 1984 to 1992

  • Locatie: bibliotheek van Atria
  • Datum:
  • Tijd: 19:30
16 feb Screening Audre Lorde – The Berlin Years 1984 to 1992

Vertoning van een documentaire over de Caraïbisch-Amerikaanse schrijver en feminist Audre Lorde gevolgd door een nagesprek (EN) met Anne Krul en Tieneke Sumter. Gemodereerd door Munganyende Hélène Christelle.

Aanmelden voor dit evenement is helaas niet meer mogelijk. Na 17:00 op woensdag 16 februari kunnen we geen nieuwe aanmeldingen meer verwerken.

Aan het einde van de twintigste eeuw woont de Caraïbisch-Amerikaanse dichteres en essayist Audre Lorde in Berlijn, waar zij zowel op literair als op politiek gebied grote invloed heeft op de Zwarte vrouwenbeweging in Duitsland. Ook in Nederland laat Audre Lorde haar sporen na.

Deze film gaat over de tijd van Audre Lorde in Berlijn tussen 1984 en 1992 en laat zien hoe de Afro-Duitse beweging zich ontwikkelde en welke rol Lorde hierin speelde. Dit wordt gedaan aan de hand van foto’s, video-opnames, voorgedragen gedichten, en verschillende gesprekken van mensen die haar persoonlijk hebben gekend. De film is gemaakt door Dagmar Schulz.

Ook in Nederland was Audre Lorde een inspiratiebron voor Zwarte vrouwen. Een voorbeeld hiervan is de actiegroep Sister Outsider, een groep van zwarte lesbiennes die zich inzetten voor de zichtbaarheid van zwarte, lesbische vrouwen in Amsterdam. De naam Sister Outsider verwijst naar een essaybundel van Lorde.

De avond zal worden ingeleid en gemodereerd door Munganyende Hélène Christelle. Tieneke Sumter (Sister Outsider) en Anne Krul (Strange Fruit) zijn aanwezig voor een Q&A na afloop over de invloed van Audre Lorde op zwarte, lesbische en queer vrouwen in de Zwarte, Migranten en Vluchtelingen-Vrouwenbeweging in Nederland.

De film is Engels ondertiteld, ook de voertaal van de Q&A is Engelstalig. Info about this event in English

Dit evenement vindt plaats in het kader van randprogrammering voor de serie videoclips die Atria produceerde met interviews met pioniers uit de Zwarte, Migranten en Vluchtelingen-Vrouwenbeweging.
Gloria Joseph, Audre Lorde, Ika Hügel-Marshall en May Ayim © Dagmar Schulz

Sprekers

Munganyende Hélène Christelle (moderator)

Munganyende is een feministische auteur en publicist.  Munganyende is geïnteresseerd in het publiceren van verhalen over feminisme voor millenials en Gen-Z vrouwen. Ze is de oprichter van GAG: a guerilla womanist audiocollectief bekend van de Nederlandse productie van de podcast Fufu&Dadels. Als auteur worden Munganyende’s essays geprezen. Haar werk behoort volgens ELLE magazine tot de ‘Greta’s van nu’ en de NRC nam haar op in de 101 cultuur lijst als ‘een schrijver van de toekomst’. Munganyende ontwikkelt het vak ‘Beyoncéology: critical popculture theory’ aan Artez Academy. Ze publiceerde eerder “Liberté, Egalité, Beyoncé”, een bundel over zwarte vrouwen in popcultuur, ter gelegenheid van Beyoncé’s 40e verjaardag. Munganyende’s debuutroman Vreemd Fruit verschijnt in 2022 bij uitgeverij Pluim.

Tieneke Sumter

Tieneke Sumter is een feminist en queer activist. Ze is voorzitter van Survibes, een stichting die zich inzet voor de Nederlands-Surinaamse LHBTIQ+-community. Al vele jaren zet ze zich in voor gendergelijkheid en antiracisme. Op jonge leeftijd startte ze samen met Gloria Wekker, José Maas en Tania Léon (later ook Joice Spies) de actiegroep Sister Outsider. In de zomer van 1984 haalden zij de dichteres Audre Lorde voor drie dagen naar Nederland.

Anne Krul

Anne Krul is een zwarte kunstenares, activiste en dichter. In de jaren ’90 was zij actief in verschillende vrouwenorganisaties, zoals het intersectionele en queer initiatief Strange Fruit en het centrum voor Zwarte, Migranten- en Vluchtelingen-Vrouwen Zami. In het voorjaar van 2021 verschijnt Anne in Atria’s serie interviews over deze beweging, waarbij ze samen met Gloria Wekker o.a. spreekt over hun grote voorbeeld Audre Lorde.

Tijdstip en locatie

Locatie: bibliotheek van Atria, aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam.
Tijdstip: 19:30, inloop vanaf 19:15.

Aanmelden voor dit evenement is helaas niet meer mogelijk. Na 17:00 op woensdag 16 februari kunnen we geen nieuwe aanmeldingen meer verwerken.

Foto van Audre Lorde, © Dagmar Schulz

Delen: