Openingsmanifestatie Strijd!

  • Locatie: Groninger museum
  • Datum:
  • Tijd: 10:00
  • Type: openingsmanifestatie
9 mei Openingsmanifestatie Strijd!

Op donderdag 9 mei vindt in het Groninger Museum een openingsmanifestatie plaats in het kader van de tentoonstelling ‘Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht’ Op donderdag 9 mei 2019 is het precies 100 jaar geleden dat de Tweede Kamer de wet aannam waarmee het algemeen kiesrecht voor vrouwen en mannen in Nederland een feit werd. Daarom zet het Groninger Museum, in samenwerking met het Comité 100 Jaar Vrouwenkiesrecht, Atria, Verhalen van Groningen, het Groninger Forum en de Rijksuniversiteit Groningen, deze dag de deuren wijd open voor de landelijke viering van 100 Jaar Vrouwenkiesrecht in Nederland.

Een dag vol evenementen

Met een dag vol voorstellingen, interviews, muziek, lezingen en rondleidingen vieren we dat het op 9 mei 2019 precies 100 jaar geleden is dat de wet op het vrouwenkiesrecht in Nederland na lang actievoeren werd aangenomen in de Tweede Kamer. Er zijn optredens van onder andere Marene Elgershuizen, Izaline Calister, Janine Abbring, Mineke Bosch, Devika Partiman, Eveline van Rijswijk, Gabriëlle Glasbeek en Marieke Klooster en Koor Bladgoud. De toegang tot alle activiteiten is gratis, maar vol=vol.

Bruiklenen uit de collectie IAV-Atria

Atria heeft 130 bijzondere collectiestukken uitgeleend voor de tentoonstelling Strijd! 100 jaar Vrouwenkiesrecht in Nederland. De collectiestukken zijn illustratief voor de verscheidenheid van de IAV-collectie (de collectie van het Internationaal Archief van de Vrouwenbeweging bij Atria) van de zogenaamde ‘eerste feministische golf’. Van gebruiksvoorwerpen als een appelmoeslepel met het kiesrechtssymbool, propagandaobjecten zoals buttons, spelden en affiches tot belangrijke archiefdocumenten en schilderijen van kopstukken uit de strijd voor het vrouwenkiesrecht.

Atria’s Pop-up archief lab

Atria zal op 9 mei ook aanwezig zijn met een pop-up archief lab. Heb je archieven, foto’s of voorwerpen op zolder over de vrouwenkiesrechtbeweging en het ‘eerste golf’-feminisme? Wil je deze schenken aan Atria? Neem deze dan mee op 9 mei naar het Groninger Museum. Documenten kunnen worden gescand en foto’s van objecten kunnen digitaal worden geüpload.

Delen: