Ken je klassieken: Caleidoscopische visies

  • Datum:
  • Tijd: 19:00
1 nov Ken je klassieken: Caleidoscopische visies

Leesclub over Caleidoscopische visies, onder leiding van Rehab Chaker.

Koop ticket

Welke invloed hebben gender en achtergrond op iemands positie in de maatschappij? Hoe kan de bewustwording over je eigen positie en die van anderen handelingsperspectief bieden voor emancipatie en gendergelijkheid?

Onder begeleiding van Rehab Chaker bekijken we deze vragen door de lens van feministische klassiekers uit de collectie van Atria. Hoe brachten schrijvers de ervaringen van vele vrouwen onder woorden? Welke fundamenten legden deze boeken voor het feminisme van nu?

Deze week staat het boek Caleidoscopische Visies (2001) centraal. Het boek is een systematische verkenning van activiteiten en gedachtegoed van Zwarte, Migranten- en Vluchteling-vrouwen in Nederland.

Aanwezigen worden uitgenodigd om in intieme setting en onder het genot van een hapje en een drankje een feministische klassieker in te duiken. Er worden passages voorgelezen, vragen gesteld en inzichten gedeeld over hoe we nu naar deze teksten kijken en wat we er vandaag nog aan hebben.

Rehab Chaker is een Syrisch-Nederlandse arabiste en tolk/vertaler. Zij vertaalde Nederlandse feministische teksten uit het Nederlands in het Arabisch, waaronder teksten van o.a. Joke Smit en Anja Meulenbelt.

Caleidoscopische Visies

In de vierde aflevering van Ken je Klassieken bespreken we het boek Caleidoscopische Visies, samengesteld door Maayke Botman, Nancy Jouwe en Gloria Wekker.

In de jaren ’80 en ’90 organiseerden vrouwen van kleur in Nederland talloze activiteiten en drukten een stempel op het maatschappelijke debat over feminisme, gender en etniciteit. Caleidoscopische Visies brengt deze beweging van Zwarte, Migranten- en Vluchtelingenvrouwen in kaart. Het boek heeft bijdragen van bijdragen van Maayke Botman en Nancy Jouwe, Gloria Wekker en Helma Lutz, Troetje Loewenthal, Amalia Deekman en Mariette Hermans, Isabel Hoving en Gabbi Mesters, Esther Captain en Halleh Ghorashi.

De Zwarte, Migranten- en Vluchtelingen-Vrouwenbeweging is een unieke historische beweging die nog steeds onderbelicht en gebrekkig gedocumenteerd is. Het iconische boek kwam precies 20 jaar geleden uit en is tot nu toe het enige boek dat de beweging vastlegt. Caleidoscopische Visies wordt niet meer verkocht en is inmiddels een collectors item geworden. Wel is het via Atria digitaal te raadplegen.

Tijdstip en locatie

Locatie: bibliotheek van Atria, aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam.
Tijdstip: je bent welkom vanaf 19:00, we starten om 19:15.

Tickets

Ticket: €4 + 0,99 servicekosten

Koop ticket

Caleidoscopische Visies is digitaal in te zien via de website van Atria.

Delen: