Ken je klassieken: Alledaags racisme – UITVERKOCHT

  • Locatie: bibliotheek van Atria
  • Datum:
  • Tijd: 19:00
  • Type: leesclub
2 aug Ken je klassieken: Alledaags racisme – UITVERKOCHT

Leesclub over Alledaags racisme van Philomena Essed, onder leiding van Rehab Chaker.

Welke invloed hebben gender en achtergrond op iemands positie in de maatschappij? Hoe kan de bewustwording over je eigen positie en die van anderen handelingsperspectief bieden voor emancipatie en gendergelijkheid?

Onder begeleiding van Rehab Chaker bekijken we deze vragen door de lens van feministische klassiekers uit de collectie van Atria. Hoe brachten schrijfsters als Philomena Essed, Fatima Mernissi en Joke Smit de ervaringen van vele vrouwen onder woorden? Welke fundamenten legden deze boeken voor het feminisme van nu?

Aanwezigen worden uitgenodigd om in intieme setting en onder het genot van een hapje en een drankje een feministische klassieker in te duiken. Er worden passages voorgelezen, vragen gesteld en inzichten gedeeld over hoe we nu naar deze teksten kijken en wat we er vandaag nog aan hebben. Ook zal schrijver en journalist Marja Vuijsje bij alle afleveringen aanwezig zijn om de auteurs toe te lichten.

Rehab Chaker is een Syrisch-Nederlandse arabiste en tolk/vertaler. Zij vertaalde Nederlandse feministische teksten uit het Nederlands in het Arabisch, waaronder teksten van o.a. Joke Smit en Anja Meulenbelt.

Alledaags racisme (1984) – Philomena Essed

In de eerste aflevering van Ken je Klassieken bespreken we het boek Alledaags racisme van Philomena Essed. Aan de hand van interviews met Surinaamse en Afro-Amerikaanse vrouwen over alledaagse situaties, schetst Philomena Essed een beeld van de vooroordelen en het racisme dat zij dagelijks ondervinden. Door de lens van het baanbrekende Alledaags Racisme zien we de impliciete werking van discriminatie en vooroordelen en de manier waarop diepgeworteld racisme tot uiting komt.

Tijdstip en locatie

Locatie: bibliotheek van Atria, aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam
Tijdstip: je bent welkom vanaf 19:00, we starten om 19:15

Tickets

Je kunt geen tickets meer kopen; deze Leesclub is vol!

Alledaags Racisme is digitaal in te zien via https://hdl.handle.net/11653/book29602?index=2

Delen: