Ken je klassieken: Achter de sluier – UITVERKOCHT

  • Locatie: bibliotheek van Atria
  • Datum:
  • Tijd: 19:00
  • Type: leesclub
6 sep Ken je klassieken: Achter de sluier – UITVERKOCHT

Leesclub over Achter de sluier van Fatima Mernissi, onder leiding van Rehab Chaker.

Welke invloed hebben gender en achtergrond op iemands positie in de maatschappij? Hoe kan de bewustwording over je eigen positie en die van anderen handelingsperspectief bieden voor emancipatie en gendergelijkheid?

Onder begeleiding van Rehab Chaker bekijken we deze vragen door de lens van feministische klassiekers uit de collectie van Atria. Hoe brachten schrijfsters als Philomena Essed, Fatima Mernissi en Joke Smit de ervaringen van vele vrouwen onder woorden? Welke fundamenten legden deze boeken voor het feminisme van nu?

Aanwezigen worden uitgenodigd om in intieme setting en onder het genot van een hapje en een drankje een feministische klassieker in te duiken. Er worden passages voorgelezen, vragen gesteld en inzichten gedeeld over hoe we nu naar deze teksten kijken en wat we er vandaag nog aan hebben. Ook zal schrijver en journalist Marja Vuijsje bij alle afleveringen aanwezig zijn om de auteurs toe te lichten.

Rehab Chaker is een Syrisch-Nederlandse arabiste en tolk/vertaler. Zij vertaalde Nederlandse feministische teksten uit het Nederlands in het Arabisch, waaronder teksten van o.a. Joke Smit en Anja Meulenbelt.

Achter de Sluier: de islam en de strijd tussen de seksen (1985) – Fatima Mernissi

In de tweede aflevering van Ken je Klassieken bespreken we het boek Achter de sluier: de islam en de strijd tussen de seksen van Fatima Mernissi. Op basis van uitspraken van islamitische theologen en dichters, bespreekt Mernissi de positie van de vrouw in het moderne Marokko [de jaren ‘80], waar de islam de strikte scheiding tussen de leefwerelden van man en vrouw voorschrijft. Door de lens van Achter de sluier bekijken we hoe de angst voor vrouwen, hun seksualiteit en aantrekkingskracht, wordt verwoord, de stereotypen waarmee islamitische vrouwen te maken krijgen en hoe vrouwen daartegen in verzet komen.

Tijdstip en locatie

Locatie: bibliotheek van Atria, aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam
Tijdstip: je bent welkom vanaf 19:00, we starten om 19:15

Tickets

Je kunt geen tickets meer kopen; deze leesclub is vol!

Delen: