De Naaikrans met de Feministische Handwerk Partij

  • Locatie: Atria, bibliotheek
  • Datum:
  • Tijd: 19:30
  • Type: Event
23 jan De Naaikrans met de Feministische Handwerk Partij

De Naaikrans, georganiseerd door de Feministische Handwerk Partij, is een panelgesprek, een spa-ervaring en een naaikransje ineen.

Dit evenement vond in januari 2020 plaats. Vind hier de aankondiging van de nieuwe serie van De Naaikrans (2021).

– VOLGEBOEKT –

Al handwerkend gaan uiteenlopende gasten met elkaar in gesprek over vragen als: “wat is er feministisch aan handwerken?” en: “kun je met handwerken de diepgewortelde scheiding tussen lichaam en geest doorbreken?”

Tot de Industriële Revolutie nam textielproductie het grootste deel van het huishoudelijk werk in beslag. Toch werd handwerken vaak niet serieus genomen als werk. Ook werd handwerken gebruikt als middel om vrouwen het zwijgen op te leggen. In de Odyssee van Homerus maant Telemachos zijn moeder Penelope tot stilte met de woorden: “Moeder, ga terug naar uw kamers en houd u aan uw eigen werk, het weefgetouw en het spinrokken… spreken behoort toe aan de mannen, alle mannen, maar mij het meest, want ik heb het hier in huis voor het zeggen.”

De Feministische Handwerk Partij presenteert tijdens deze avond hun onderzoek naar de onderbelichte geschiedenis van handwerken. Daarnaast laten zij tijdens De Naaikrans zien hoe je met handwerken belichaamd kunt spreken.

Neem je eigen hand- of herstelwerk mee naar deze avond!
(maar zonder handwerk ben je ook welkom)

Wij zijn het beu dat het hoogste streven een heroïsche manifestatie in de buitenwereld is!‘ (uit het manifest van de Feministische Handwerk Partij)

Locatie en tijdstip

Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam verzamelt, beheert, en deelt het erfgoed van vrouwen en vrouwenbewegingen in een bibliotheek en archief. Daarnaast onderzoekt Atria de huidige positie van vrouwen in de samenleving en geeft advies voor toekomstig beleid.

De bibliotheek van Atria ligt aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam.

19:00 inloop
19:30 start programma

Dit evenement is volgeboekt, aanmelden is helaas niet meer mogelijk

 

De Feministische Handwerk Partij

De Feministische Handwerk Partij (FHP) is een politieke feministische kunstenaarsbeweging die zich bezighoudt met studeren, repareren, spreken, oplappen, ontleren en verstellen. De FHP organiseert performatieve acties en workshops waarmee zij de onderbelichte geschiedenis van textielproductie binnen de dagelijkse realiteit van vrouwen onderzoekt en een hogere waardering van zorg, onderhoud en reparatie wil verwezenlijken.

De FHP is een initiatief van Emmeline de Mooij en Margreet Sweerts en wordt ondersteund door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunsten).

Sprekers

Emmeline de Mooij (kunstenaar) maakt ‘speculatieve scenario’s’ waarin ze de mogelijkheid tot herstel onderzoekt van de relatie tussen mens en context, gebaseerd op een erkenning van het inter-relationele karakter van mens-zijn: belichaamd, ingebed en in symbiose met ander leven. www.emmelinedemooij.com

Margreet Sweerts (regisseur) werkt binnen modecollectief Painted Series met mode en kleding als concrete taal om vragen te stellen over samenleven. Zij ontwikkelt scenario’s voor nieuwe manieren van samen werken en samenzijn. www.goldenjoinery.com en www.verdrietfestival.nl

Christel Vesters (curator, schrijver, onderzoeker) is o.a. initiator van het platform Touch/Trace: Researching Histories Through Textiles, dat zich richt op de relaties tussen textiel, geschiedenis en maatschappij vanuit een hedendaags kunst-perspectief. www.touch-trace.nl

Moulsari Jain (kunstenaar, ontwerper en creatief ondernemer) inspireert mensen en organisaties om hun eigen hoogste menselijke potentie te ontdekken. Door lezingen, workshops en installaties stelt ze provocatieve vragen over de status-quo van de maatschappij. www.moulsari.com

Dr. Jennifer Kanary Nikolov(a) (kunstenaar) heeft een PhD in psychose simulatie, houdt zich bezig met het artistiek onderzoeken van de fysische eigenschappen van gedachten en hoe ze (geestelijke) realiteiten creëren. www.roomforthughts.com, www.labyrinthpsychotica.org

Gleb Maiboroda (kunstenaar) werkt met verschillende media en technieken: weven, vilten, fotografie en tekst, waarbij zijn beeldarchief als belangrijkste bron en referentie dient.

Delphine Courtillot is kunstenaar. Ze werkt vooral met keramiek en textiel. Met haar beelden probeert ze in contact te komen met iets primitiefs in de mensheid.

Joanna van der Zanden werkt als onafhankelijk curator onder de naam Throwing Snowballs. Ze creeërt creatieve settings waar de vraag centraal staat en er ruimte is voor meerstemmigheid. Terugkerende thema’s zijn maken/repareren, afval/geluk, perfectie/imperfectie.

Moderator

Andrea van Pol is presentator en moderator. Haar carrière in de omroepwereld begon met een feministisch nieuwsprogramma op de lokale radio in Amsterdam. Ze presenteerde voor diverse kunst- en cultuurprogramma’s, waaronder het televisieprogramma Kunstuur van AVROTROS. Momenteel is zij een van de presentatoren van Opium op NPO Radio 4.

English

This event is in Dutch, but as non-Dutch speaker you are welcome to attend with your needlework and ask questions too. There will be an English handout of The Feminist Needlework Party Manifesto. For more information see ‘needlework party’

Fotocredits:

Titelbeeld: Ernest at home seated in a chair which he upholstered with his own embroidery, 1930s.  Photo: University of Bristol/ArenaPal

Hieronder: Performance symposium Touch/Trace, november 2019. Foto: William van der Voort.

Delen: