De godin in elke god

  • Locatie: Allard Pierson
  • Datum:
  • Tijd: 13:00
  • Type: Lezing
14 okt De godin in elke god

In deze lezing doet Dr. Kaouthar Darmoni, geïnspireerd op het vrouwbeeld van de Art Nouveau, een vurig pleidooi aan mannen om hun vrouwelijke kwaliteiten te omarmen.

Koop tickets

De Art Nouveau staat bekend om de idealisering van de vrouw. Maar de verbeelding van dit ideaalbeeld was ambivalent: vrouwen werden op een voetstuk geplaatst, maar ook hun nieuwe maatschappelijke en meer onafhankelijke rollen werden in beeld gebracht.

Dr. Kaouthar Darmoni, directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, ziet een parallel met de verbeelding van de vrouw toen, en de verbeelding van de man in de huidige westerse popcultuur. Wat we verstaan onder mannelijkheid is al jaren in verschuiving. De coronacrisis legde hier nog eens een vergrootglas op. We zien in de populaire cultuur zowel een bestendiging van traditionele beelden van mannelijkheid, maar ook van nieuwe maatschappelijke rollen waarin mannen hun zorgzaamheid, kwetsbaarheid en schoonheid mogen omarmen.

Hoe staat het anno 2021 eigenlijk met het mannelijke ideaalbeeld? In hoeverre is sprake van een ‘crisis van mannelijkheid’? En welke kansen zijn er? De lezing wordt afgesloten met een korte dansoefening om ieders innerlijke Godin te bevrijden.

Dr. Kaouthar Darmoni is directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Ze is genderwetenschapper en werkte als assistent professor bij Gender en Media studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft Noord-Afrikaanse roots (is geboren en getogen in Tunesië), studeerde genderstudies aan de Sorbonne in Parijs en promoveerde magna cum laude aan de Universiteit van Lyon. Met het door haar opgerichte Feminine Capital & Goddess Dance coacht ze vrouwen over de hele wereld in het ontwikkelen van hun leiderschap.

Tickets

Deze lezing van Dr. Kaouthar Darmoni is onderdeel van de randprogrammering van Godinnen van de Art Nouveau. Deze tentoonstelling bij Allard Pierson is verlengd tot 24 oktober. Kijk voor meer informatie en tickets op de website van Allard Pierson.

Koop tickets

Delen: