De 3e geschiedenisles die je nooit hebt gehad!

  • Locatie: De Rode Hoed, Amsterdam
  • Datum:
  • Tijd: 20:00
  • Type: programma
27 okt programmabeeld van 3e geschiedenis f-site

Over ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Wilhelmina Drucker of Fatima Mernissi? De geschiedenislessen van educatieplatform F-site brengen verandering in de eenzijdige beeldvorming en maakt historische vrouwen weer zichtbaar. In deze 3e geschiedenisles zal Atria-directeur Kaouthar Darmoni een overzichtscollege geven over feminisme van oost tot west.

Dit programma wordt live uitgezonden via Facebook en YouTube

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft? Vrouwen zijn in de geschiedenismethodes vaak onzichtbaar en als ze er al in voorkomen, worden ze vaak stereotyperend neergezet als hoer, heks of heldin. Zo ging Cleopatra een politiek-strategische relatie aan met de heersers van Rome, maar staat in de lesboeken nog halfnaakt voor Julius Caesar te kroelen.

Terug naar de schoolbanken

Onder leiding van Aldith Hunkar gaan we daarom jaarlijks terug naar de schoolbanken, om vrouwen van vroeger (opnieuw) te leren kennen. Gelegenheidsdocenten Kaouthar Darmoni en Babs Gons geven les over een historische vrouw en leren je hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was.

  • Moderator Aldith Hunkar is presentator en journalist. Ze werkte 15 jaar lang als presentator en verslaggever voor het NOS-en Jeugdjournaal. Sinds 2007 heeft ze haar eigen bedrijf in film, fotografie en audiovisuele producties. Daarnaast is ze faculty member bij de Speakers Academy en modereert ze debatten, evenementen en conferenties.
  • Atria-directeur Kaouthar Darmoni  geeft een overzichtscollege over feminisme van oost tot west en vertelt onder meer over de Marokkaanse feministe Fatima Mernissi.
  • Grande dame van de spoken word Babs Gons laat ons kennismaken met politica, schrijver en vredesactiviste Wilhelmina Drucker.

En ook dit jaar wordt de kennis van het publiek weer getest: wat weet jij over vrouwen in de geschiedenis?

Dit programma wordt live uitgezonden via Facebook en YouTube

Dit programma wordt georganiseerd door Van Gisteren en De Maand van de Geschiedenis.

Delen: