Atria Boekenclub over Mannen die deugen van Ivan Jablonka

  • Locatie: bibliotheek van Atria
  • Datum:
  • Tijd: 19:15
  • Type: leesclub
19 sep Atria Boekenclub over Mannen die deugen van Ivan Jablonka

Leesclub onder leiding van Michiel van der Padt van De Feministische Man.

De ticketverkoop voor dit evenement is gesloten. Mocht je nog vragen hebben of toch nog deze avond willen bijwonen, kan je mailen naar pr@atria.nl!

Welke schrijvers hebben de fundamenten gelegd voor het feminisme van nu? En welke recente feministische publicaties móet je echt gelezen hebben?

In de Atria Boekenclub gaan we terug naar de pioniers die feministische inzichten formuleerden waar we vandaag de dag nog op teruggrijpen. En we bespreken boeken van hedendaagse schrijvers die ons kunnen inspireren en bewegen. De boeken gaan over onderwerpen als ras en kolonialisme, gender en seksualiteit, liefde en relaties, ouder worden, politiek en activisme.

Aanwezigen worden uitgenodigd om samen een nieuw (of oud) boek in te duiken. De boeken worden gekozen door de afwisselende hosts van de avond. In intieme setting worden passages voorgelezen, vragen gesteld en inzichten gedeeld over hoe we naar deze teksten kijken en wat we er aan hebben. De bar is open en popcorn in overvloed aanwezig!

Mannen die deugen – Ivan Jablonka

In deze aflevering van Atria’s Boekenclub bespreken we het boek van historicus, hoogleraar, auteur en feminist Ivan Jablonka. Het boek beschrijft de rol die mannen spelen bij het in stand houden van patriarchale systemen en de rol die zij kunnen spelen in het creëren van nieuwe vormen van mannelijkheid. Jablonka doet een pleidooi om je als man in te zetten voor een samenleving waarbij mensen niet worden onderdrukt en een mannelijkheid met lef om je voor een rechtvaardige wereld in te zetten.

‘Historicus on heels’ Mark Bergsma zal bij de leesclub aanwezig zijn voor een Q&A met de deelnemers. Deze editie van de Atria Boekenclub wordt begeleid door Michiel van der Padt van De Feministische Man.

We vinden het belangrijk dat er een divers publiek deelneemt aan deze leesclub. Daarom moedigen we iedereen die zich als vrouw identificeert aan een broer, oom, vriend of kennis mee te nemen.

Michiel van der Padt woont in Brussel en probeert als activist en trainer mannen te betrekken bij conversaties over gendergelijkheid en mannelijke identiteit. Hij beheert het populaire Instagram-account waar mannen in het zonnetje worden gezet die zich uitspreken als bondgenoot in de emancipatiestrijd. Hij probeert gesprekken op te starten over onderwerpen als straatintimidatie, geestelijke gezondheid onder mannen, seksualiteit, grensoverschrijdend gedrag en porno. Michiel werkt verder aan een podcast over taboe-onderwerpen binnen mannelijke vriendschappen en geeft workshops op scholen over genderidentiteit. Michiel zegt over het boek:

“In Mannen die deugen laat Ivan Jablonka zien hoe mannen de gelijkheid tussen de genders hebben bemoeilijkt (maar soms ook bevorderd). De keuze die hij ons voorhoudt is heel eenvoudig: gelijkheid is een moreel standpunt wat je kunt innemen. Als je kiest voor gelijkheid, dan kies je voor het feminisme.”            

Lezen naar keuze

Omdat het boek een dikke pil is, kan je er voor kiezen om te beginnen met de stukken waar Michiel het op deze avond over gaat hebben. Mocht je je hierna meer willen verdiepen, kan je altijd nog een stap nemen naar het volgende niveau.

Niveau 1             Inleiding, H15, epiloog (41 pagina’s)

Niveau 2             Inleiding, H11, H14-15, epiloog (98 pagina’s)

Niveau 3             Inleiding, H3, H7, H9, H11, H14-15, epiloog (163 pagina’s)

Niveau 4             Inleiding, H1-3, H6-8, H9, H11, H13-15, epiloog (285 pagina’s)

Niveau 5             Het hele boek (387 pagina’s)

Tijdstip en locatie

Locatie: bibliotheek van Atria, aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam.
Tijdstip: je bent welkom vanaf 19:00, we starten om 19:15.

Tickets

De ticketverkoop voor dit evenement is gesloten. Mocht je nog vragen hebben of toch nog deze avond willen bijwonen, kan je mailen naar pr@atria.nl!

Delen: